Scenario: Ik ben onlangs 17 geworden (10 mei). Moet mijn werkgever mijn loonsverhoging laten ingaan vanaf de dag dat ik jarig ben?

Dus bij mijn loonstrookje van juni moet de loonsverhoging al zijn ingegaan (over die 20 dagen van mei moet ik dan een hoger loon uitgekeerd krijgen).
Klopt dit?

In de horeca cao 2010-2012 staat dit hierover:
"Salarisverhoging door leeftijdsverhoging wordt toegekend met ingang van de loonbetaling die volgt op de loonbetalingperiode waarin de werknemer een jaar ouder wordt."

De interpretatie van deze zin is wat ondubbelzinnig vind ik. Kan ik mij op deze zin beroepen als mijn werkgever zegt dat ik pas vanaf 1 juni recht heb op een hoger loon?

Toegevoegd na 3 minuten:
*dubbelzinnig

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aanvulling en meer uitleg: Toekennen betekend: het iemand geven omdat je vindt dat hij het verdient. Salarisverhoging verdien je met ingang van de betaling die volgt op de betaling waarin je een jaar ouder wordt. Je wordt een jaar ouder in mei, over deze maand heb je salaris gehad en de maand die daarop volgt is dus juni. In juni krijg je daarom salarisverhoging omdat je dat verdient. Gefeliciteerd nog:)

Ze bedoelen dat het pas ingaat vanaf de periode van loonbetaling waar je verjaardag NIET in zit. Dus je krijgt geen loonsverhoging over de periode waar je verjaardag in viel helaas.

Ik vind dat het feitelijk heel duidelijk omschreven staat in je cao: Wanneer je alle bijzinnen en toevoegingen even wegdenkt, staat er: Verhoging krijg je vanaf de maand die VOLGT op de periode waarin je ene jaar ouder wordt. In jouw geval: Per 1 juni dus. Jou werkgever moet de loonsverhoging dus laten ingaan vanaf 1 juni, en niet eerder. Over de 20 dagen in mei krijg je dus geen hoger loon uitgekeerd.

Probeer het eens, weet je meteen waar je staat en of je werkgever je waardeert. Het is overigens zo dat als je loon nu boven het cao loon ligt, je niet automatisch loonsverhoging hoeft te krijgen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100