Heeft een taxi vrijstelling om op een busbaan te rijden als de normale weg is afgesloten ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Neen, alleen als daar uitdrukkelijk door de Gemeente toestemming is voor verleend. Een Taxi is geen Bus en vervoert dikwijls maar 1 persoon.

Alleen als zijn vervoerder daar een vergunning voor heeft. Een exemplaar van deze vergunning moet bij het voertuig aanwezig zijn. Toegevoegd na 19 minuten: Bovenstaande geld alleen voor de LIJNbusbaan. Een taxibus ingericht voor het vervoer van 8 personen exclusief bestuurder mag wel over een BUSbaan. Een bus is een voertuig die is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen exclusief de bestuurder. Een 8 persoons taxi busje is dus terdege een bus. Deze mag mag wel over een busbaan, maar mag zonder vergunning niet over een Lijnbusbaan. Daar deze specifieke doelgroepenstrook bedoelt is voor een lijnbus die deel uit maakt van het openbaar vervoer en een taxi maakt geen deel uit van het openbaarvervoer. Doch wordt er ( vaak bij minder rendabele lijnen of tijdstippen ) wel beroep gedaan op dergelijke taxibusjes. Dan valt deze gewoon onder de openbaarvervoerregeling en mag hij uit dat oogpunt over een LIJNbusbaan. Maar dan heeft hij wel de eerder genoemde vergunning aan boord.

Sommige wel. Met taxibedrijf A ben ik sneller op mijn werk dan met B, want A heeft een ontheffing voor de busbaan in de plaats waar ik werk. Voor een andere grote stad in de regio heeft A weer geen ontheffing, terwijl ze daar vaker komen. Ik weet niet of dat verschillen zijn in de gemeentelijke verordening of in de prijs van de ontheffing. Een taxichauffeur vertelde me pas dat in principe élk taxibedrijf een ontheffing kan krijgen, als er maar betaald wordt. Het zal dus wel aan de prijs liggen. Overigens maakt het niet uit of een bedrijf met een ontheffing met busjes rijdt of met gewone personenauto's. Als ze een ontheffing hebben, ligt die ontheffing in elke auto, en mogen ze de busbaan gebruiken. En anders niet, ook niet als de hele weg is afgesloten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100