Ben je als scooter-bestuurder aansprakelijk voor de ziekenhuiskosten van de passagier?

Mijn vriendin melissa heeft 2 dagen geleden een scooter ongeluk had met een vriendin. Beiden hadden geen scooter certificaat, dus onbevoegd om te rijden. Melissa viel met scooter en al en degene die achter haar zat logischerwijs ook. Zij kreeg een gebroken enkel. Haar ouders hadden mijn vriendin (melissa) min of meer gedwongen om haar verzekeringsgegevens te geven, zij was in shock en gaf het maar. Politie werd niet gebeld etc. Weet iemand of mijn vriendin aansprakelijk is voor de ziekenhuiskosten van de passagier? En wat het beste kan worden gedaan in deze situatie? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het rijden op de scooter was een onrechtmatige daad. De vriendin wist dat Melissa geen scooterrijbewijs had, en dus bij haar achterop zitten is ook een onrechtmatige daad. Ziekenhuiskosten worden vergoed door de AWBZ dan wel de ziektekostenverzekering. Voor rekening van de ouders van de vriendin komt de eigen bijdrage en eventuele reiskosten. Je kan in eerste instantie advies inwinnen bij je assurantietussenpersoon, danwel degene die julle adviseerde bij de verzekeringen. De ouders moeten Melissa eerst aansprakelijk stellen en dan pas kan zij haar verzekering inschakelen. En over die aansprakelijkheid zal het gaan. Het is nog maar de vraag of zij dat is. De verzekeringmaatschappij zal dat vervolgens allemaal voor jullie uitzoeken. Misschien valt het allemaal nog mee.

Als eerste is elkeen automatisch verzekerd voor dergelijke gevallen via de basis ziektekostenverzekering, uw vriendin Melissa en haar ouders krijgen dan ook geen rekening voor de ziekenhuiskosten. De bestuurder van een motorrijtuig is ten alle tijden volledig aansprakelijk voor de schade die door zijn / haar toedoen ontstaan, Het geven van de gegevens omtrent een WA verzekering is dan ook niet meer dan normaal echter zal het slachtoffer zelf het persoon, in dit geval Melissa, aansprakelijk moeten stellen, deze zal dan per omgaande haar WA verzekering van de schade op de hoogte moeten stellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100