Waarom moet mijn moeder uit het niets €640 zorgtoeslag en €800 huurtoeslag van het jaar 2009 terugbetalen?

Ze moest eerst een veel hoger bedrag terugbetalen maar na bezwaar gemaakt te hebben blijven bovenstaande bedragen nog over om alsnog terug te betalen. Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom ze dat opeens terugwillen. En of ze dat niet misschien ook voor 2010 ook doen.

Toegevoegd na 1 uur:
Bij ons thuis was ik destijds de enige die werkte. En ik werkte 2 dagen in de week in een supermarkt. Dus het lijkt me sterk dat ze daardoor opeens geen recht meer had op huur- en zorgtoeslag.

Maar ik verdenk eigenlijk mezelf ervan dat ik zelf iets stoms heb gedaan. Want toendertijd hoorde ik dat je belastinggeld terug kon krijgen, en ook al had ik niet veel gewerkt dacht ik "ik doe het gewoon, kijken wat het oplevert". Ik dacht dat het niet kwaad zou kunnen als ik ergens iets zou invullen wat misschien niet geheel correct was, in de zin van: ik was van sommige antwoorden niet helemaal zeker bij het invullen van de formulieren. Maar heb er niet bij stilgestaan dat het negatieve gevolgen kon hebben. Zou het misschien hierdoor komen?

Toegevoegd na 6 dagen:
Ik ben er inmiddels achter gekomen dat mijn zus,die destijds geloof ik 22 was, ook nog bij ons woonde. Zij werkte, in tegenstelling tot ik, wel veel. Ik heb mijn aangifte digitaal gedaan dus ik heb geen idee hoe ik dat er weer bij moet pakken. Zelf was ik destijds 17. Mijn vader is arbeidsongeschikt dus hij werkt ook niet. Mijn ouders krijgen een gezamenlijke bijstandsuitkering, zorgtoeslag en huurtoeslag.

Weet jij het antwoord?

/2500

waarschijnlijk was haar eigen vermogen groter, dan bekend was bij de belastingdienst.

Ik kreeg gisteren ook een aanslag van de belastingdienst van zorgtoeslag van 2010, moest ook terug betalen. Het kan zijn dat je in dat jaar meer hebt verdiend of je thuissituatie is veranderd.

De toeslagen die je krijgt, zijn altijd gebaseerd op een voorlopige schatting van je inkomen. Pas na afloop van het jaar kan de Belastingdienst het wérkelijke recht op huur- en zorgtoeslag berekenen. Het kan dus zijn dat je moeder meer inkomen had vorig jaar dan ze verwacht had, of dat haar inkomen eerst te laag was ingeschat. Het kan ook zijn dat ze meer eigen vermogen heeft: zodra je vermogen hebt in box 3, heb je geen recht meer op huurtoeslag. Dat betekent dat je je huurtoeslag moet gaan terugbetalen als je bijvoorbeeld veel spaargeld hebt. Weet je moeder zelf wél waarom ze dit moet terugbetalen? Dat lijkt me toch wel noodzakelijk, anders kan het zijn dat er een fout is gemaakt. Dus misschien moet je je moeder nog eens vragen hoe je precies zit. Als zij het zelf ook niet weet, vraag dan de Belastingdienst om uitleg. Het kan ook zijn dat de hoogte van haar huur anders is dan gedacht werd, dat er inkomen bij is gekomen in de vorm van een toeslagpartner, of dat er een foutje is gemaakt bij de berekening. Toegevoegd na 24 minuten: Aangezien je je reactie ook als aanvulling geplaatst hebt, plak ik mijn reactie ook nog eens onder mijn antwoord. Ik hoop dat dat niet erg is. Inkomsten van inwonende kinderen worden in bepaalde gevallen wel (deels) meegerekend voor het recht op huurtoeslag. Als je je aangifte eerlijk hebt ingevuld, dan klopt het dat daarom de toeslag terugbetaald moet worden. Dat is dus niet jouw schuld, dat is gewoon het feitelijke recht. Als je een verkeerd inkomen hebt ingevuld bij je aangifte, zou ik maar eens nakijken hoe het zit, en de belastinginspecteur een brief sturen met uitleg en met de vraag of je aangifte nog gecorrigeerd kan worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100