mag een controleur je identiteitskaart uit je eigen hoesje of portemonnee halen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat mag. Alleen willen ze het vaak niet om bij voorbaat problemen te voorkomen (bijv. vermissing van geld). In de tijd dat ik nog bij de politie werkte, liet ik altijd de verscheidene door de persoon uit het mapje, portemonnee oid halen, als is het alleen maar zodat ik het mapje oid niet kapot maak.

Ja, dat recht heeft hij. Hij mag namelijk controleren of het ID-bewijs echt, dwz. niet vervalst is. Dat kan niet goed als het achter plastic zit.

Hij of zij mag het niet zomaar van je pakken, door het zélf uit je portomonnee te halen. Uit het hoesje mag wél, als je het met hoesje en al laat zien. Je moet je ID ten alle tijde zélf aan hem laten zien. Doe je dat niet, dan kan je bekeurd worden omdat je dus volgens de wet geen id bij je hebt, of dat nu wel of niet het geval is.

Hoi Hoi, Nee dat mag niet zo maar. Alleen een bevoegd opsporingsambtenaar mag zo iets doen, en dan alleen in geval van: Als er redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit is. Een bevoegd opsporingsambtenaar is: politieambtenaar, van overheidswege aangestelde toezichthouder, AID, BOA conducteur (buitengewoon opsporingsambtenaar) Zij zijn ook de enige die je om een ID mogen vragen. (En jij bent verplicht dit te tonen) Want daarom bvragen is staande houden en dat mag niemand behalve een bevoegd opsporingsambtenaar. Vragen om een legitimatie mag iedereen altijd, maar jij bent niet verplicht dit te laten zien. Daardoor mag jou wel toegang of verkoop worden geweigerd. Aanhouden mag wel iedereen (burger arrestatie), maar ook dan ben je niet verplicht je ID of legitimatie te laten zien, behalve als een bevoegd opsporingsambtenaar er om vraagt.

Bronnen:
art. 52 Wetboek van Strafvordering

Ik heb het sterke vermoedde dat jij met controleur, een toezichthouder bedoeld. Ingevolge artikel 2 van de Wet op de identificatieplicht bent u zelf verplicht de ID uit uw portemonnee of hoesje te halen en hem ter inzage aan de controleur te geven. _________________________________________________ Wet op de identificatieplicht Artikel 2 Een ieder die de leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, is verplicht op de eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in artikel 8a van de Politiewet 1993, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 ter inzage aan te bieden. Deze verplichting geldt ook indien de vordering wordt gedaan door een toezichthouder. _________________________________________________ Voldoe jij niet aan de verplichting en bied jij je ID aan in je portemonnee of een ander opbergmogelijkheid , mag de controleur hem er uit halen om de echtheid te controleren.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006297/geld...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100