Kan ik in beroep tegen verkeersboete vanwege verkeerde straat?

Vandaag viel er een verkeersboete op de mat vanwege het parkeren op een plek die bestemd was voor vergunninghouders. Ik heb het bord toen niet gezien, dus moet nog uitzoeken of die er daadwerkelijk wel staat. Maar de straat die op de boete staat, ligt aan de andere kant van de stad. Ik snap de verwarring (Schoolweg maar ik stond op Schoolplein), maar kan ik door deze fout (verkeerde straat vermeld) in beroep gaan tegen de boete?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De bekeuring is uitgeschreven op het kenteken van de auto waar de bekeuring voor bestemd is. De overtreding zelf staat dus vast (als de auto daar daadwerkelijk niet legaal mocht staan). Regelmatig hoor ik de opmerking dat een bekeuring ongeldig zou zijn wegens een “vormfout”. De wet Mulder heeft al een zeer groot aantal uitspraken (jurisprudentie) opgeleverd. De belangrijkste: als een agent ziet dat er een strafbaar feit gepleegd is dan maakt het volgens de rechtbank niet uit of er staat dat u dat bv in Amsterdam of in Rotterdam deed, of het in de Stationsstraat was of in de Dorpsstraat. Het gaat erom dat de overtreding begaan is. Alle gegevens op de aankondiging van beschikking zelf zijn nauwelijks relevant. Uiteraard kun u bezwaar indienen tegen "vormfouten" die zijn gemaakt, maar vanwege de administratiefrechtelijke afdoening wordt de beschikking vernietigd en krijgt u een nieuwe acceptgiro met de gewijzigde gegevens.

Dagelijks stuurt het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) tot vele duizenden boetes voor de meest uiteenlopende zaken. Veel van deze boetes zijn echter ongeldig. Vormfouten, onjuist gebruik van apparatuur of verkeerde interpretatie van de situatie kunnen ervoor zorgen dat de opgelegde boete ongeldig verklaart moet worden. Je dient dit wel zelf – door middel van een bezwaarschrift – kenbaar te maken. Het vermelden van een verkeerde straatnaam is een vormfout. Het loont zeker de meoite om bezwaar aan te tekenen. Of je bezwaarschrift wordt gehonoreerd is natuurlijk aan het Openbaar Ministerie.

Bronnen:
http://www.boete-bezwaar.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100