Als je iemand filmt voor een grap, moet je dan toestemming vragen aan diegene om dit te publiceren op youtube of tv etc.. ?

Zo ja, moet die toestemming dan ondertekent worden, of bewezen dat die gegeven is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sorry, maar de antwoorden hierboven kloppen niet. YouTube staat vol met filmpjes waar mensen opstaan. En de meesten hebben daar echt nooit toestemming voor gegeven, hoor! Waarschijnlijk weten ze vaak niet eens dat ze gefilmd zijn... Zelf maak ik ook regelmatig video's waar mensen op staan die ik niet ken. En daar hoef je echt geen toestemming voor te vragen, behalve in een paar bijzondere situaties. Filmen en fotograferen op de openbare weg mag: dat valt onder de vrijheid van informatiegaring. Anderzijds hebben mensen portretrecht. Dit wil zeggen dat als er een 'redelijk belang tegen publicatie' is, je het filmpje (of de foto) niet zomaar mag publiceren. Dat betekent overigens niet dat mensen het filmen of fotograferen zelf al mogen verbieden. Gewone mensen op straat hebben weinig aan het portretrecht, tenzij er echt goede argumenten zijn om publicatie (b.v. in een krant, op YouTube of op tv) te verhinderen. En dan moet je echt denken aan b.v. compromitterende/intieme situaties, bijvoorbeeld een ontmoeting met een heimelijke minnaar of beelden die in je eigen huis zijn gemaakt zonder jouw toestemming. Mijn antwoord is dus: normaal gesproken heb je geen toestemming nodig als je een video maakt waar mensen op staan en die beelden op YouTube zet. Gelukkig niet, want dan zouden er nog maar weinig (leuke) video's op YouTube overblijven...

Bronnen:
http://blog.iusmentis.com/2010/07/07/wanne...

Ja, want anders is het privacyschending. Het is trouwens ook helemaal niet netjes! Toegevoegd na 3 minuten: Dus je moet toestemming vragen. Het liefst zwart op wit als je geen gezeik wilt.

Als je een persoon duidelijk herkenbaar op een drager vastlegt (film / foto) en deze beelden ongevraagd publiceert schend men het portretrecht. Voor het mogen vertonen van een persoon dient men een schriftelijke verklaring te kunnen overleggen waarin het geportretteerd persoon toestemming verleent voor publicatie.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001886/geld...
http://www.nu.nl/media/2749641/patienten-d...

Je kan het even vragen is natuurlijk wel zo netjes, maar zolang je op de openbare weg filmt kan niemand jou dat verbieden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100