ik werk bij een hovenier, mijn baas is zwaar gereformeerd, soms vloek ik wel eens uit reflex. mag hij mij daar een verbod op geven?

ik weet van collega's dat mijn baas ze heeft gevraagt om iedere vloek die ik zeg te noteren, ik vraag me af of hij zo ver mag gaan, of het niet tegen de grondwet is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Lol jij wilt du weten of je baas het mag verbieden dat je scheld . Lijkt mij wel het is toch je baas maar wel raar

In de wet staat niet dat je niet mag vloeken, dus....

Je vloekt uit reflex, je zou je dus ook een andere term kunnen aanleren. Ik ben niet christelijk, maar ik houd ook niet van vloeken. Vooral niet als er in een vloek ziektes of verdommenis wordt geroepen. Ik verbied dat ook, en spreek daar mijn medewerkers ook op aan. Hij mag het zeker verbieden, en jij moet je daar aan houden. Onder werktijd zijn er nou eenmaal regels. Kun je dat niet moet je een ander baan zoeken. Al kan ik je vertellen dat niet veel werkgevers vloeken op prijs stellen, je vertegenwoordigd immers een bedrijf.

Wat heeft het ermee te maken dat hij zwaar gereformeerd is?. De meeste bazen zijn er niet van gediend als een werknemer 'openbaar' vloekt. Zelfs de meeste gewone mensen niet! Als er al gevraagd wordt of alles genoteerd wordt, maak je het kennelijk erg bont. Wat ik enigszins overdreven vind, trouwens. Maar goed. Het is zijn bedrijf en hij mag vloeken verbieden.

Ja, natuurlijk mag hij dat van je eisen / verlangen / verwachten ! En dat heeft er NIETS mee te maken dat hij zwaar gereformeerd of christelijk is, maar gewoon met de fatsoensnormen die hij handhaaft, en die niet wezenlijk verschillen van die in andere bedrijven. Je verwacht toch ook niet in de supermarkt een caissiere die vloekt als een zeeman, een kapper die alle duivels uit de hel vloekt terwijl ze met je bezig is of een huisarts die zit de godverdegodver-en achter zijn bureautje ? De hele dag vloeken / grofgebekt zijn, en dat ook nog op de werkvloer, siert niemand, en komt eigenlijk alleen maar voor in de wat lager geschoolde strikte mannencultuur. Vandaar wellicht : vloeken als een bouwvakker. Hoveniers echter zijn geen bouwvakkers. Ze komen bij mensen / klanten thuis / over de vloer, en daar mag je van je werknemers verwachten dat ze een beetje fatsoen hebben en op hun taalgebruik letten. Natuurlijk kan je als er echt iets ergs gebeurt best een keer een vloek ontsnappen , maar blijkbaar is dat niet het geval hier, want dan zouden ze er niet zo'n zaak van maken. Dat je collega's je nu moeten helpen alert te worden op deze - zeer onhebbelijke en onbeleefde - gewoonte, siert eigenlijk je baas ; hij kan je er ook gewoon uitgooien als je 'niet in het team past'. En dat heeft helemaal niets te maken met wel of niet tegen de grondwet ingaan, maar puur het niveau van je bedrijf op peil willen houden.En op welke wet wil jij dan jouw recht om te mogen vloeken baseren ? Recht van 'meningsuiting'??? Nee, het spijt me ; de baas bepaalt - terecht - de regels binnen een bedrijf, en ook omgangsregels en gedragsregels horen daarbij. En daar wordt je gewoon geacht je aan te houden. Ik ben niet tegen vloeken, op de hoogte van het belang en het automatisme van vloeken (al is dat zeker voor een groot deel aangeleerd en ook weer af te leren), kan zelf vloeken als een bootwerker en ben zelfs geen tegenstander van het gebruik van kanker als scheldwoord, maar op je werk pas je je gewoon aan. Punt.

Je geeft je met je uitlatingen in ieder geval op glad ijs. Je baas heeft een bepaalde ethiek en zijn medewerkers ook. Voor hen zijn jouw uitlatingen uitermate kwetsend en godslasterlijk. Het kan zijn dat je baas op grond van artikel 147 zelfs een aanspraak kan maken op een eventueel ontslag, mocht het voor een rechtbank komen. Je baas heeft verder het recht een goede werksfeer te waarborgen. Als jouw collega's zich niet prettig voelen bij jouw uitlatingen, staat hij daarin sterk in zijn schoenen. Aan jou is de vraag wat jij meer waard vindt: Vloeken tijdens werktijd, of werken voor deze werkgever? Over godslastering en toonaangevende zaken die hebben gespeeld, vind je meer in mijn bronvermelding.

vloeken uit een refex? dat is nieuw voor mij. waarschijnlijk vloek je omdat je je hetzelf hebt aangeleerd. als het een reflex is kan je er dus zogenaamd niets aan doen en horen anderen het ook. niet echt een visitekaartje voor het bedrijf. en wat het 'soms' betreft: dat geloof ik niet zo als het gaat om 'iedere' vloek opschrijven. bij meer bedrijven zijn er regels, huisregels, en normen en waarden waar je je aan hebt te houden. stop dus met die excuusjes en het zoeken naar een uitvlucht en let op je taalgebruik. ook als je niet gelovig bent klinkt het voor geen meter en kunnen mensen zich eraan ergeren. het ligt dus niet bij je baas maar bij jezelf. wat de wet ermee te maken zou hebben snap ik niet als jij gewoon prettig wil blijven werken en rekening wil houden met je baas door je uitspraken achterwege te houden, maar meer info hierover in de onderstaande link.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vloekverbod_(...

Gevonden in Wikipedia : De gemeenten ; Barneveld, Bodegraven, Elburg, Ermelo, Goedereede, Graafstroom, Krimpen aan den IJssel, Nieuw-Lekkerland, Nijkerk, Nunspeet, Putten, Reimerswaal, Rijssen-holt, Staphorst, Tholen en Urk kennen in hun Algemene Politie Verordening bepalingen betreffende ruwe of onzedelijke taal en/of vloeken … al dan niet met toevoegingen betreffende vrije meningsuitingen. Bij “Antwoord voor bedrijven” betreffende arbeidsvoorwaarden en vloeken/vloekverbod levert deze zoekterm geen resultaten op. Dus eigenlijk heeft je baas wel het recht om al je vloeken te (laten) noteren om ze later in te lijsten voor aan de muur, achter de bank. Maar veel meer kan hij er NIET mee denk ik … hetgeen natuurlijk NIET wil zeggen dat jij “ongestraft” je “ongemanierdheid” mag tentoonspreiden.

In Nederland geldt de Nederlandse wet. En plaatselijk geldt de APV. Voor zover ik weet, verbiedt de wet het vloeken niet. Diverse APV's doen dat wel. Als zo'n APV op jullie werkgebied van toepassing is, mag je daar dus niet vloeken. En dan mag je baas het je verbieden. Als hij er niet via de wet- en regelgeving toe verplicht is, kan hij het wel als gedragsregel binnen het bedrijf opleggen. Behalve mijn bovenstaand antwoord wil ik je nog het onderstaande meegeven: Er zijn (veel) mensen die niet willen dat er gevloekt wordt vanwege hun geloof. Je moet bedenken dat voor gelovigen God erg belangrijk is. Zij houden van Hem en Hij neemt een grote plaats in in hun leven. Hoe zou jij het vinden als de naam van iemand waar je veel van houdt telkens gebruikt zou worden om afschuw of iets dergelijks uit te drukken? Behalve de gelovigen zijn er veel andere mensen die een hekel aan vloeken hebben. Ik las een paar jaar geleden de resultaten van een onderzoek (sorry, weet niet meer waar) waaruit bleek dat ruim 80% van de Nederlanders zich stoort aan het vloeken. Dus vanuit sociaal oogpunt is het ook beter om je vloekgewoonte af te leren.

Ja en nee. Je baas mag de omgangsregels bepalen op het werk. Taalgebruik kan daar onderdeel van uitmaken. Met een vloekverbod zoals vastgelegd in een APV heeft dit weinig te maken. Je hebt met je baas een arbeidsrelatie. Daar gelden andere regels. Een APV of een wet kan jullie overigens wel iets opleggen omdat zo'n maatregel over de onderlinge afspraken heen gaan (is sterker in juridische zin). Maar ik denk dat je hier heel weinig met vloekverboden (als in een APV) te maken hebt. Maar wel met afspraken die jouw werkgever jou mag opleggen. Echter, de werkgever mag geen onredelijke eisen stellen. Een vergissing (reflex) mag niet meteen 'bestraft' worden. Ook hier geld redelijkheid als norm voor afspraken tussen werknemer en werkgever. Als jouw werkgever alle 'overtredingen' noteert dan kan dat er op wijzen dat hij een 'dossier' bouwt op basis waarvan hij jouw ontslag voorbereid. Dat is een lang traject (onwaarschijnlijk als jij verder gewoon je werk goed doet) Daarvoor heeft hij een serie functioneringsgesprekken nodig die goed gedocumenteerd zijn. Vraag dan altijd of je de gespreksverslagen mag lezen (als die worden gemaakt). In dat geval mag je ook bezwaar maken tegen wat daarin staat, als dat nodig is. Doe dat schriftelijk en zorg dat je dat aangetekend verstuurt. ECHTER: Dit is waarschijnlijk allemaal niet nodig. Praat liever met je baas. Leg hem steeds opnieuw uit dat jij je graag aan zijn regels wilt houden en dat je begrip hebt voor zijn standpunt. Maar leg ook uit dat je het soms moeilijk vindt. Vraag hem ook om jou steeds feedback te geven op je taalgebruik en 'overtredingen' van de regels op de werkvloer m.b.t. taalgebruik/vloeken. Probeer concrete afspraken te maken (schriftelijk voor je functioneringsgesprekken en je beoordelingen). Bijvoorbeeld: Voor je baas: "Laat het mij meteen weten als ik in de fout ga en wacht niet." Opgekropte irritatie is namelijk slecht voor de arbeidsverhoudingen. En voor jou: "Ik zal mijn vloeken de komende 3 maanden minstens tot de helft terugbrengen." en "We houden allebei bij wanneer ik in de fout ga." Je toont je zo coöperatief en je werkt samen aan het probleem. Als er dan toch een arbeidsgeschil uit voortkomt dat voor de rechter komt, dan kan je nooit je baan verliezen zonder dat daar een redelijke vergoeding tegenover staat. Je hebt dan immers je best gedaan om het probleem op te lossen. Kortom: Luisteren en praten met elkaar en duidelijke afspraken maken. Dan komt het allemaal goed, denk ik.

Bronnen:
http://www.onderhandelen.nl/php/index.php?...

Ja, je baas mag zover gaan, het is zijn bedrijf dus hij bepaalt de omgangsregels. Hele goede antwoorden kreeg je al las ik, vooral het eens bespreken met je baas is zeer zinvol nadat jij er achter kan staan om je vloeken te beperken tot nihil. Wat je misschien niet zo doorhebt is dat jouw vloeken de sfeer van het bedrijf sterk medebepaalt. Vloeken is niet alleen een uiting van jou, maar als een voorbijganger of een klant jou regelmatig hoort vloeken terwijl je aan het werk bent, denkt zo iemand dat dat dus de toon is die jouw baas goedkeurt, en dat dat dus de manier is waarop jij en je collega's spreken. Het is dus gewoon anti collegiaal en anti baas omdat te doen. Overigens, als hovenier lijkt het me zeer gepast om "hardgrondig" "rhododendron" te knarsen/roepen wanneer iets niet goed gaat... maar goed. Gewoon er zelf even over nadenken hoe je als werknemer goed overkomt voor je werkgever, zonder te kruipen natuurlijk maar gewoon je gezonde verstand te gebruiken en je betere manieren. Vervolgens, gewoon even nadenken of je wel echt zo ongemanierd wilt zijn, ook al is het niet tijdens je werk. Het verbetert de sfeer gewoon niet, in zijn algemeenheid niet, nergens. Het maakt een sfeer grof en onaangenaam. Waarom zou je dat willen? Nu even over je baas die gelooft: Als je wilt begrijpen hoe het voor een christen voelt als je vloekt, dan bedenk je je maar dat iemand waar je héél veel van houdt door een ander zomaar wordt uitgemaakt voor...prostituee of gigolo... om het nu ook maar eens netjes te houden ;-) Dat kan gewoon fysiek zeer doen, dat schelden, bij veel christenen is dat ook zo als zij iemand horen vloeken. Waarom zou je dat willen? Maak de aarde aardiger, zeker met jouw beroep moet dat heel goed kunnen. ...kan even die woordspelingen niet laten... ;-))) Succes! En een fijne werkkring toegewenst.

Neen uw baas mag daar geen verbod voor opleggen. De hierboven genoemde APV's zijn namelijk ook strijdig met de grondwet en specifiek artikel 7: -------------------------------------------------------- 1.Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 2.De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending. 3.Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden. 4.De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame. ----------------------------------------------------- Ook dat wat uw baas als vloek betiteld kan gezien worden als een mening, een hogere macht iets toewensen mag zolang het geen echte bedreiging is. Uw baas kan u wel verzoeken uw woordgebruik aan te passen aan de omgeving waarin u werkzaam bent vanwege respect naar de klanten toe, indien klanten laten blijken zich te storen aan uw taalgebruik en uw baas er inkomsten door dreigt mis te lopen. Uw baas kan u ergens te werkstellen waar u geen "schade" kunt berokkenen door uw taalgebruik.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001840/geld...
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=5%20...

Ja zeker, als u zich onbeschoft gedraagt heeft de werkgever alle recht u op staande voet te ontslaan. Als u vloekt kunnen klanten zich daar aan ergeren en kan uw werkgever daardoor klanten verliezen. Dat hoeft hij ook niet bij de UWV of Kantonrechter aan te vragen, en u kunt dan ook geen gebruik maken van de WW. Voorwaarde voor een dringende reden van ontslag. Een ontslag op staande voet kan pas gegeven worden als er sprake is van een zogenaamde dringende reden. U moet hierbij denken aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer zoals: diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet opleveren. Volgens de officiële wettekst moet het gaan om: ‘...daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ten gevolge hebben dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortbestaan.' Per geval zal beoordeeld moeten worden of er sprake is van een dringende reden. Daarbij moeten de werkomstandigheden meegewogen worden. Zo zal het gebruik van scheldwoorden door een bouwvakker minder snel een dringende reden opleveren dan het gebruik van scheldwoorden door een medewerker van een bank. Toegevoegd na 7 minuten: En als dat vloeken lang genoeg door gaat kan er een verstoorde arbeidsrelatie ontstaan. Ook dan kan ontslag volgen. Toegevoegd na 17 uur: De grondwet geeft aan dat u zoveel mag vloeken als u wilt in het openbaar, maar u heeft een arbeidsoveréénkomst. Dat wil zeggen dat u zich plaatst onder het beleid van uw werkgever. Daarom staan er in de art van de grondwet ook altijd "behoudens de wet of, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Bronnen:
http://www.gripopontslag.nl/werknemer-vers...
http://www.ontslag.nl/werknemers/ontslagre...

Ik vind het geen rare eis, dat een (christelijke) baas vraagt van zijn werknemers om niet te vloeken.* Aan de andere kant is vloeken inderdaad vaak reflexmatig, zeker als je zelf niet bent opgevoed in een omgeving waar vloeken vreemd is. Ik vind het noteren van elke vloek dan ook wel heel ver gaan, een beetje kinderachtig ook. Als je wel bij deze baas wilt blijven werken, adviseer ik je om proactief te werk te gaan. Doe je dat niet, dan kan je baas denken dat je onverschillig bent. Bedenk dat voor een gelovige vloeken een hele diepe betekenis heeft, dus dat het echt als heel kwetsend ervaren kan worden. Ga daarom het gesprek aan met je baas. Leg uit dat je begrijpt hoe vervelend dit is, en vraag ook begrip voor het feit dat jij nooit gewend bent geweest om erop te letten dat je niet vloekt, en dat het vaak al gebeurd is zonder dat je erover na hebt kunnen denken. Leg ook uit dat hoewel je begrijpt dat een vloek voor HEM pijnlijk is om aan te horen, JIJ dat er niet mee bedoelt. Ideaal zou zijn als je de afspraak kunt maken dat jij gaat letten op je taalgebruik, en dat hij het je niet nadraagt als er toch een keer een vloek uitfloept zonder dat je erbij stilstaat. * als ik zeg dat ik het geen rare eis vind van een baas naar de werknemer, bedoel ik dat - omdat dit geen onredelijke eis is en er sprake is van een gezagsverhouding - er geen enkele wet is die zegt dat dit niet zou mogen. Je baas is immers degene die de (gedrags)regels bepaalt die gelden als je voor hem werkt. Als het een rare eis zou zijn (zoals dat je alleen hinkelend naar buiten mag) is het een ander verhaal. In dit geval is het geen vreemde eis, maar gewoon een algemene fatsoensnorm waar de werkgever je aan wil houden. Dat mag dus, en zo’n regel is ook niet ongebruikelijk, ongeacht het signatuur van de werkgever.. En tegen de grondwet is het zeker niet, vloeken is namelijk geen recht.

Ja,het mag,maar hoort eigenlijk niet,hij kan het wel verlangen dat je niet scheld,maar geen verbod geven

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100