Tot hoever reikt de privacy van mensen die een diefstal begaan t.o.v. foto's en video's tonen van deze personen in het openbaar?

In supermarkt heeft een vrouw meer dan 100 euro gestolen aan producten. Ze is hiermee aangehouden maar samen met haar 2 handlangers met de auto gevlucht. We hebben ze alle 3 op camera echter mag je deze beelden bijv. op Facebook plaatsen of foto's ophangen in de winkel. Mag dit bijv. als er niet bij staat dat deze personen verdacht zijn maar dat we deze ''getuigen'' zoeken of zijn er nog andere mogelijkheden om deze personen op te sporen? Ik zou graag willen weten welke regels en wetten hieraan gebonden zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas heeft de regering de motie van de PVV nog niet omgezet in wetgeving, dat kan nog wel even duren. Tot op heden is er nog geen wetgeving die het publiceren van verdachte door benadeelde toestaat en blijft het een schending van privacy, enkel de officier van justitie mag afbeeldingen van verdachte personen vrijgeven ter opsporing. Een mogelijkheid om deze foto's toch te publiceren is het zogenaamde zwarte balkje voor de ogen van de verdachte, hierdoor wordt de verdachte niet meer geschonden in de privacy (echter wel te herkennen door andere en zeker door bekende van de verdachte).

Niet. De daders hebben hun privacy opgegeven op het moment dat ze de privacy van hun slachtoffers beschadigd hebben (in zaak van inbraak in huis). Ook bij winkeldiefstal mogen beelden getoond worden op internet. "Burger mag beeld overvaller op internet zetten Laatste update: 8 november 2011 AMSTERDAM - Nederlanders kunnen zonder risico op vervolging of beboeting beelden van overvallers en andere criminelen op internet zetten. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de PVV daarover aangenomen. De PVV stelt als voorwaarde dat degene die de beelden op internet zet ook aangifte doet bij de politie en daarbij het materiaal aanbiedt. Zo wordt misbruik volgens de partij uitgesloten. "De pakkans van criminelen moet omhoog", vindt Kamerlid Andre Elissen. "De regering roept burgers op om actief mee te helpen, dus dan moet de overheid er ook voor zorgen dat de burger beelden van overvallers op internet kan plaatsen zonder dreigende sancties."" http://www.nu.nl/internet/2662871/burger-mag-beeld-overvaller-internet-zetten.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100