Mag je in Nederland een olifant als huisdier hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is verboden om wilde dieren te houden die bij ontsnapping gevaarlijk kunnen zijn voor mens of dier. Dus waarom al die lange omstandige antwoorden hier?

De Voedsel en Warenautoriteit geeft op de website Import Veterinair Online verschillende mogelijkheden van de invoer van dieren. Een olifant krijg je niet door de douane heen. Mocht je een verdwaalde olifant vinden, dan mag je hem ook niet in huis nemen. Ik ga er vanuit, omdat het niet als huisdier wordt aangemerkt, een bedreigde diersoort is en gevaar voor de omgeving kan opleveren. Toegevoegd na 4 minuten: De site geeft overigens aan dat niet als landbouwhuisdier gehouden dieren zijn: levende dieren van de orde Artiodactyla (evenhoevigen) (met uitzondering van runderen (incl. bison, bubalus en kruisingen daarvan), Ovis Aries, Capra hircus, Suidae en Tayassuidae (pekari's of navelzwijnen)) en van de families Rhinocerotidae en Elephantidae. Hiermee worden dieren bedoeld als olifanten, neushoorns en evenhoevigen zoals nijlpaarden, kamelen, lama’s, gazellen, giraffen en herten. Ook worden hiermee bedoeld de niet-gedomesticeerde Suidae, Tayassuidae (pekari's of navelzwijnen) en de Tapiridae (tapirs). Een olifant wordt dus niet aangemerkt als (landbouw)huisdier.

Ja dat mag onder omstandigheden, afhankelijk van waar je woont. Uit mijn jonge jaren herinner ik mij dat de familie Louwman in Wassenaar allerlei jonge uitheemse dieren in huis had.

Ja je mag deze dieren houden onder voorwaarde. Als eerste dien je een houdersontheffing bedreigde diersoort te verkrijgen. Daarna komen de overige eisen zoals een juiste huisvesting, voor het huisvesten van een olifant heeft men een bepaalde huisvesting voor nodig, voor een dergelijke huisvesting heb je weer een milieu ontheffing nodig van de gemeente, daarnaast dient de huisvesting te voldoen aan het bestemmingsplan. Mocht je dit alles voor elkaar krijgen mag je de olifant laten komen. Zorg wel dat bij de olifant ook het C.I.T.E.S. document zit met het nummer dat overeenkomt met het registratienummer van de olifant. Dus ja je mag ze in Nederland houden als huisdier echter om de nodige vergunningen te verkrijgen ben je wel een paar jaar verder en ouder en weet je dat je beter een hond kunt nemen, minder werk en minder kosten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100