Wie heeft het ouderlijk gezag als de belgische vader het in belgie geboren kind alleen erkend heeft?

Ouders zijn nooit getrouwd geweest, moeder heeft nederlandse nationaliteit en kind woont in nederland met nederlands paspoort.

Toegevoegd na 23 minuten:
Dat is mijn punt. Belgie heeft een andere wetgeving daarin als Nederland. Maar welke wet wordt er aangehouden in dit geval?

Toegevoegd na 1 week:
Het antwoord is dus blijkbaar in dit geval het volgende:

Het Haags Kinderverdrag bepaalt in grensoverschrijdende gevallen het volgende. Het recht van het land waar de minderjarige het hoofdverblijf heeft is van toepassing. Voor wat betreft het gezag is het dus van belang waar hij hoofdverblijf had direct na zijn geboorte, althans ten tijde van de erkenning.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wettelijk gezien beide ouders, vader heeft net zoveel rechten als moeder zolang een rechter het gezag over het kind niet aan één der beider ouders of een andere voogd heeft toegewezen. De nationaliteit van de ouders en / of kind is niet van belang. Toegevoegd na 19 minuten: Daar jou kind in België is geboren en vader de Belgische nationaliteit heeft het kind ook de Belgische nationaliteit als daar het kind opgenomen is in het geboorteregister.

wanneer ouders niet getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen ze niet automatisch het gezamenlijk ouderschap. Alleen de moeder heeft het gezag. Wanneer ze samen het gezag willen uitoefenen, moeten ze daartoe een verzoek indienen bij de rechtbank. Voorwaarde is dat de vader het kind heeft erkend. Toegevoegd na 4 uur: Als de moeder de geboorteakte van haar kind wil laten inschrijven in Nederland, moet ze deze eerst laten legaliseren. Dit kan in Den haag. Als het land, waar de geboorteakte is opgemaakt, is aangesloten bij het zogenaamde apostilleverdrag, volstaat een stempel op de akte. De akte hoeft dan niet door de Ned. diplomatieke vertegenwoordiging te worden ondertekend. België is hierbij aangesloten en heeft dus een apostilleverdrag met ons land. Kijk eens voor uitgebreide regelgeving hier; http://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/legalisatie-van-documenten/landeninformatie/b/belgie.html http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-erkenning-en-gezag/legalisatie-van-buitenlandse-geboorteakte

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100