Hoelang mogen de gegevens van de staatscourant vrij zichtbaar blijven?

Mijn/ons faillissement is al een paar jaar geleden opgeheven.
Maar zelfs nu nog kom ik nog steeds pagina's van de staatscourant tegen met diverse gegevens ( naam/toenaam en zelfs mijn woonadres ).
Deze zijn vrij te vinden dmv google en soortgelijke zoekmachines.
Nu voel ik mij behoorlijk "te kijk" gezet, zeker gezien in het kader van de privacy.
Zekers omdat alles netjes is afgehandelt en ieder betaald heeft gekregen en er inmiddels geen schulden meer zijn.

Onlangs werd ik dus hiermee geconfronteerd door een collega, een beetje lullig en heel confronterend.
Ik vind het een vreemd verschijnsel, zeker zoals onze overheid doet voorkomen om onze privacy te waarborgen of te beschermen.
Nu is mijn vraag is hier iets tegen te doen?
De website van de college bescherming persoonsgegevens
www.cbpweb.nl/ is zoals gewoonlijk niet te bereiken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier is niets tegen te doen. De wet schrijft nu eenmaal voor dat een dergelijke uitspraak gepubliceerd moet worden in de Staatscourant in verband met het mogelijk door gaan van de schuldenaars met het maken van schulden terwijl ze geen handelsactiviteiten meer mogen ondernemen. Eenmaal gepubliceerd kan het niet meer verwijdert worden en een groot nadeel van alles online zetten ondervind jij nu, zelfs na je dood zullen mensen deze informatie nog op kunnen zoeken. Toegevoegd na 3 uur: Nog even opgezocht: Artikel 161 faillissementswet verplicht de curator (en niet de rechtbank) om het bekend te maken in de Staatscourant.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001860/voll...

Ik kan je niet direct een pasklaar antwoord geven. Privacyvraagstukken zijn altijd een belangenafweging: het nut van het publiceren van faillissementen is voor de schuldeisers, curators en de rechtbanken. Maar als een faillissement afgerond is, zeker als het resultaat is dat alle schulden vereffend zijn, dan heeft de gefailleerde er een zeker belang bij om niet door het faillissement achtervolgd te blijven worden. Dit is duidelijk: de inhoud van de staatscourant is permanent en openbaar. Het is onmogelijk om de gegevens uit de staatscourant te laten verwijderen: het belang van een volledig en correct nationaal archief weegt zwaarder dan de nadelen die jij eruit zou kunnen ondervinden. Daarbij zou het simpelweg ondoenlijk zijn om alle exemplaren van de editie waarin jij genoemd staat te vervangen, te censuren of te rectificeren. Dat betekent overigens niet dat het altijd zo is dat de gegevens zo maar voor iedereen altijd online beschikbaar moeten zijn. Recentelijk heeft het College Bescherming Persoonsgegevens nog aan de bel getrokken bij de overheid om niet alle details klakkeloos online te zetten. Een goed voorbeeld is de rechtspraak: deze is in principe openbaar (iedereen kan uitspraken opvragen en inzien), maar als uitspraken online geplaatst worden dan worden ze geanonimiseerd. Dan even de praktijk zoals ik die nu even op kan maken. Het centrale insolventieregister van de rechtspraak.nl is niet doorzoekbaar via google. Sterker nog: je moet bij natuurlijke personen meerdere kenmerken invoeren ter bescherming van de privacy. Waarschijnlijk worden jouw gegevens gelekt via een andere website, bijvoorbeeld insolvensys.nl. Die websites hebben een andere belangenafweging. Hierbij zou het dus wel mogelijk moeten zijn om te verzoeken tot verwijdering, danwel rectificatie, danwel verwijdering uit de zoekresultaten op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Bronnen:
http://insolventies.rechtspraak.nl/Default.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100