Bestaat er zoiets als verzachtende omstandigheden of overmacht bij een (parkeer)overtreding?

Ik ben er naar aanleiding van andere vragen (o.a. http://www.goeievraag.nl/vraag/eisen-invaliden-parkeerplaats-voldoen.288967) achter gekomen dat er weinig ruimte is voor verzachtende omstandigheden als het gaat om (parkeer)overtredingen. Hoe zit dat bij overmacht?

Stel dat je als rolstoeler bijvoorbeeld niet bij de parkeerautomaat kunt. Kun je dan een eventuele bekeuring succesvol aanvechten omdat er sprake is van overmacht, of heb je gewoon pech dat je niet kunt betalen?

Of: wat als je niet bij de drukknop van een oversteekplaats kunt, en het verkeerslicht dan op een zeer stille ochtend na een kwartier nog steeds op rood staat, en er geen alternatieve route is?

Voorziet de wet in dit soort situaties van overmacht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op het gebied van parkeren bestaat er geen overmacht. Het parkeren geschiedt namelijk altijd op vrije wil, men mag parkeren, moet niet. Een gehandicapte in een rolstoel is vrijgesteld van betaald parkeren als deze zijn voertuig op een invalide parkeerplaats zet, is deze niet vrijgesteld van parkeergelden dient de parkeermeter te voldoen aan de wettelijk gestelde eisen en dient een rolstoelgebruiker van de meter gebruik kunnen maken, let wel dit geld enkel voor meters bij invalide parkeerplaatsen, alle overige parkeerplaatsen moet ook de rolstoelgebruiker gewoon betalen, hij mag daar parkeer maar moet het niet. Betreffende het knopje van een verkeerslicht, dat knopje dient op een dusdanige hoogte te zitten dat ook een kind van de verkeerslichten gebruik kan maken (wettelijk geregeld), dus de rolstoelgebruiker kan ook bij die knop. Betreffende het lang voor een rood verkeerslicht te moeten blijven wachten: Jammer dan, nog niet al sta je er een hele dag, het negeren van het verkeerslicht is en blijft strafbaar. Hoe een politieagent het afhandelt is aan hem als hij maar handelt in de geest van de wet.

Ja, dat bestaat wel. Maar dan moet je er wel zeker van zijn dat je er zelf alles aan gedaan hebt om toch te kunnen betalen. En je moet zorgen voor bewijsmateriaal dat je dat echt niet kon. Ik denk niet dat je als rolstoeler verplicht bent om de hulp van anderen in te roepen om je parkeergeld te betalen. Een parkeerboete waar u het niet mee eens bent? Volg onderstaande stappen om bezwaar te maken. Bent u het wel eens met deze boete, dan kunt u deze betalen met de acceptgiro. De parkeerboete is een belastingaanslag vanuit de gemeente. Zie de bron.

Bronnen:
http://www.anwb.nl/rechtshulp,/in-het-verk...

Het wetboek zou veel te dik worden, als alle gevallen van overmacht uitgebreid zouden worden beschreven. Maar het woord "overmacht" is wel een juridisch term, en er staat o.a. in het wetboek van strafrecht, dat als "je fysiek niet anders kon handelen", je niet strafbaar bent. Wetten zijn er voor mensen, en mensen zijn er niet voor wetten. Als je als rolstoeler niet bij een parkeerautomaat kunt, of de verkeerslichten zijn defect, en blijven urenlang op rood staan, dan is er ook nog iets als redelijkheid. Een rechter is daar gevoelig voor. Parkeercontroleurs en politieagenten ook. Maar overmacht moet natuurlijk wel echt overmacht zijn. Als je te laat bij de parkeerplaats terugkomt, de parkeertijd is verstreken, en je hebt een bon, kun je niet zeggen dat het overmacht was, omdat de rij bij de kassa bij AH zo lang was. Daar had je rekening mee moeten houden. Als jij met je vrouw, die op het punt staat te bevallen, naar het ziekenhuis scheurt, dan krijg je geen bon voor te hard rijden, maar een escorte. Zo werkt de wet; het moet een doel hebben, en het moet redelijk zijn. Uiteindelijk is het de rechter die bepaalt wat overmacht nu eigenlijk echt is, maar bijna iedereen met gezond verstand kan op zijn klompen aanvoelen, wanneer iets redelijk is of niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100