Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bestaat er zoiets als verzachtende omstandigheden of overmacht bij een (parkeer)overtreding?

Ik ben er naar aanleiding van andere vragen (o.a. http://www.goeievraag.nl/vraag/eisen-invaliden-parkeerplaats-voldoen.288967) achter gekomen dat er weinig ruimte is voor verzachtende omstandigheden als het gaat om (parkeer)overtredingen. Hoe zit dat bij overmacht?

Stel dat je als rolstoeler bijvoorbeeld niet bij de parkeerautomaat kunt. Kun je dan een eventuele bekeuring succesvol aanvechten omdat er sprake is van overmacht, of heb je gewoon pech dat je niet kunt betalen?

Of: wat als je niet bij de drukknop van een oversteekplaats kunt, en het verkeerslicht dan op een zeer stille ochtend na een kwartier nog steeds op rood staat, en er geen alternatieve route is?

Voorziet de wet in dit soort situaties van overmacht?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wetgeving
3.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Op het gebied van parkeren bestaat er geen overmacht.

Het parkeren geschiedt namelijk altijd op vrije wil, men mag parkeren, moet niet.

Een gehandicapte in een rolstoel is vrijgesteld van betaald parkeren als deze zijn voertuig op een invalide parkeerplaats zet, is deze niet vrijgesteld van parkeergelden dient de parkeermeter te voldoen aan de wettelijk gestelde eisen en dient een rolstoelgebruiker van de meter gebruik kunnen maken, let wel dit geld enkel voor meters bij invalide parkeerplaatsen, alle overige parkeerplaatsen moet ook de rolstoelgebruiker gewoon betalen, hij mag daar parkeer maar moet het niet.

Betreffende het knopje van een verkeerslicht, dat knopje dient op een dusdanige hoogte te zitten dat ook een kind van de verkeerslichten gebruik kan maken (wettelijk geregeld), dus de rolstoelgebruiker kan ook bij die knop.

Betreffende het lang voor een rood verkeerslicht te moeten blijven wachten:

Jammer dan, nog niet al sta je er een hele dag, het negeren van het verkeerslicht is en blijft strafbaar.

Hoe een politieagent het afhandelt is aan hem als hij maar handelt in de geest van de wet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
"Een gehandicapte in een rolstoel is vrijgesteld van betaald parkeren als deze zijn voertuig op een invalide parkeerplaats zet, is deze niet vrijgesteld van parkeergelden dient de parkeermeter te voldoen aan de wettelijk gestelde eisen en dient een rolstoelgebruiker van de meter gebruik kunnen maken" Maar wat zijn die wettelijke eisen? Ik heb nog nooit een meter gezien waar ik bij kon. Voor veel drukknopjes bij oversteekplaatsen geldt hetzelfde: ik kan er soms net bij, maar vaak ook niet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De hoogtes van de drukknoppen en de inworphoogte parkeermeters is opgenomen in de WVW inrichtingseisen voor een weg. Zo mag de drukknop voor een voetgangerslicht niet hoger zitten dan 120cm boven het wegdek, een hoogte waar ook een rolstoelgebruiker bij kan.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
120 cm? Ik kan echt zo hoog niet reiken. En dan zit mijn buitenrolstoel redelijk hoog.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Is er dan in het verkeer nooit sprake van overmacht? Je bent immers niet verplicht om daaraan deel te nemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deelnemen aan het verkeer is wel noodzakelijk, zodra jij gebruik maakt van een weg ben je deelnemer aan het verkeer al is het maar om bij de melkboer die voor je deur stopt een pakje suiker te halen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maar het is nog altijd je eigen keuze om naar buiten te gaan, net zoals het je eigen keuze is om al dan niet te parkeren. Naar mijn idee is het zo dat zodra je auto gaat rijden, je af en toe ook ergens zult moeten parkeren. Of je moet alleen af en toe een rondje rijden en dan weer uitkomen in je eigen garage, maar dan heeft het hebben van een auto weer weinig zin. Maar niemand dwingt je om een auto te kopen, niemand dwingt je om de weg op te gaan, en niemand dwingt je om te parkeren. Als bij deelname aan het verkeer overmacht bestaat, waarom dan bij parkeren niet? Als je ergens heen wilt, moet je ergens parkeren. Of je moet thuisblijven, wat maar weer bewijst dat ook het deelnemen aan het verkeer een vrije keuze is.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Beste Lies. Leg dat uit aan de Raad van State, leg uit dat parkeren op een betaalde parkeerplaats noodzakelijk is en je daarom op overmacht kunt beroepen. Betaald parkeren is juist ingevoerd om parkeerdruk in bepaalde gebieden te verlagen en niet om mensen geld uit de zak te koppen, je bent dus niet verplicht om daar te parkeren, deelnemen aan verkeer is een gedwongen iets anders kom je nooit je huis uit, ook te voet ben je deelnemer aan het verkeer, niet deelnemen aan het verkeer is niet deelnemen aan de maatschappij dus het is geen vrije keus om deel te nemen aan het verkeer.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ook deelnemen aan de maatschappij is een keuze. Wanneer ik bij de WMO een hulpmiddel zou aanvragen om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen doen, krijg ik de reactie dat ik die maar online moet bestellen. Ik ben het met je eens dat deelnemen aan het verkeer noodzakelijk is om deel te nemen aan de maatschappij, maar ook die deelname is een keuze, zeker met de technieken van tegenwoordig en de mogelijkheden om allerlei zaken online te regelen. Met betrekking tot het parkeren: gehandicaptenparkeerplaatsen zijn niet voor niets vlak bij de ingang van een gebouw. Tien blokken verder gaan staan om daar niet betaald te hoeven parkeren, is voor veel gehandicapten geen optie. Wanneer je bijvoorbeeld de transfer moet maken met de rolstoel naast je auto, kun je vaak alleen maar uitstappen op een gehandicaptenparkeerplaats. Wanneer die valt binnen een zone voor betaald parkeren, is daar parkeren noodzakelijk om op die locatie te komen. Wanneer je stelt dat dit parkeren een vrije keuze is, is dat inderdaad een vrije keuze in die zin dat deelnemen aan de maatschappij ook een vrije keuze is. Je kunt er immers ook voor kiezen om geen vergadering te plannen, niet naar je werk te gaan, geen afspraak te maken bij je arts, geen boodschappen te doen, en geen sociale activiteiten te ondernemen. Wanneer je ervoor kiest dat wél te doen, zul je - zéker als gehandicapte - soms geen optie hebben om te parkeren op een betaalde parkeerplaats.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Beste Lies. Overmacht is enkel van toepassing als een ander jou iets aandoet zodat er iets gebeurd waar jij volgens de regels schuldig aan bent maar door de actie van de derde niets aan kunt doen. Een verkeerd geplaatste parkeermeter is geen actie maar een vaststaand feit, overmacht is niet van toepassing.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maar wat is dan de oplossing in zo'n situatie? Wanneer je als rolstoeler op één plek kan parkeren (want andere parkeerplaatsen te ver weg) en na het uitladen en uitstappen bemerkt dat je niet bij de parkeermeter kunt. Gesteld dat er ook niemand in de buurt is die kan helpen, en je ervoor kiest om wél naar je afspraak te gaan (dus niet weer inlaadt, instapt en wegrijdt), wat is dan de correcte manier van handelen? Zou je voor die situaties een soort schuldbewijs achter je voorruit kunnen leggen, en achteraf het parkeergeld kunnen overmaken? Of is dat een hele vreemde gedachte?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Om te beginnen leg je je IPK achter de voorruit, daarnaast kan je een vooruit geschreven brief kunnen leggen dat je wegens je handicap niet in staat was de verschuldigde parkeergelden te voldoen en je graag een rekeningnummer wilt hebben waar je alsnog de parkeergelden naar kunt overmaken, leg daarnaast je parkeerschijf met de tijd van aankomst, je kunt dan ook direct contact opnemen met de dienst parkeerbeheer in die gemeente met de mededeling dat je vanwege je handicap niet kon betalen. Daarna is het maar hopen dat een parkeerwachter het begrijpt en geen parkeerbon uitschrijft.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Toch omslachtig. Ik zou pleiten voor een soort parkeerabonnement, in elk geval voor gehandicapten dan. Daarmee omzeil je ook meteen mooi het hele gedoe van: transfer naar rolstoel, liftje oprijden, deuren open, liftje naar beneden, liftje afrijden, liftje naar boven, deuren dicht, kaartje kopen (waar dat al kán!) en dan deuren weer open, liftje naar beneden, liftje oprijden, rolstoel positioneren naast bestuurdersstoel, transfer maken naar bestuurdersstoel, transfer maken naar rolstoel, liftje oprijden, liftje naar beneden, liftje afrijden, liftje naar boven, deuren dicht, om dan boodschappen te gaan doen. Volgens mij ben je voor een paar kleine boodschappen meer tijd kwijt met je parkeerkaartje neerleggen dan met het boodschappen doen. Tel dat op bij het automaten-probleem, en het is duidelijk tijd voor een handiger oplossing!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als dat geregeld zou kunnen worden!!!!!! Ik zou het toejuichen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Gelukkig :-). Ik kwam laatst nog hele discussie tegen naar aanleiding van het (in de eerste kamer gestrande) wetsvoorstel om parkeren voor gehandicapten in heel Nederland gratis te maken. In veel gemeentes is dat al zo, dus daar kun je je nog lelijk in vergissen ook. Maar goed, discussies hierover zijn vaak alleen maar gericht op "iedereen moet betalen, dus gehandicapten ook", óf "gehandicapten betalen al voor de keuring van de kaart/hebben veel extra kosten, dus mogen best gratis parkeren". Zelden is er ook aandacht voor het praktische aspect. Alsof bijna niemand er over nadenkt dat veel gehandicapten ook bij een verlaagde automaat niet kúnnen betalen, omdat je dan wel je armen goed op moet kunnen tillen, én dat het met transfers en alles minstens zes keer zoveel tijd en energie kost om in en uit je auto te komen als je rolstoelafhankelijk bent. 'Even' zo'n kaartje onder de voorruit leggen zal niet gaan. Sterker nog, ik kan niet eens zonder hulpmiddelen tot onder die voorruit reiken. Wel of niet moeten betalen zal me werkelijk een worst wezen, maar het moet wel mogelijk zijn. Hé, bedankt voor je uitleg en reacties hier!

Andere antwoorden (2)

Ja, dat bestaat wel.
Maar dan moet je er wel zeker van zijn dat je er zelf alles aan gedaan hebt om toch te kunnen betalen.

En je moet zorgen voor bewijsmateriaal dat je dat echt niet kon.

Ik denk niet dat je als rolstoeler verplicht bent om de hulp van anderen in te roepen om je parkeergeld te betalen.

Een parkeerboete waar u het niet mee eens bent?
Volg onderstaande stappen om bezwaar te maken. Bent u het wel eens met deze boete, dan kunt u deze betalen met de acceptgiro.
De parkeerboete is een belastingaanslag vanuit de gemeente.

Zie de bron.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De eisen voor het verkrijgen van een gehandicaptenparkeerkaart zijn o.a. dat je minder dan 100 meter kunt lopen. Aantonen dat je geen 200 m verderop had kunnen parkeren, lijkt me in dat geval niet moeilijk. Nu is bij rolstoelafhankelijkheid vooral de breedte en lengte van de parkeerplaats van belang, maar tenzij ik mijn elektrische rolstoel gebruik, kan ik ook mét rolstoel geen 200 meter extra afleggen.
Het wetboek zou veel te dik worden, als alle gevallen van overmacht uitgebreid zouden worden beschreven. Maar het woord "overmacht" is wel een juridisch term, en er staat o.a. in het wetboek van strafrecht, dat als "je fysiek niet anders kon handelen", je niet strafbaar bent.

Wetten zijn er voor mensen, en mensen zijn er niet voor wetten. Als je als rolstoeler niet bij een parkeerautomaat kunt, of de verkeerslichten zijn defect, en blijven urenlang op rood staan, dan is er ook nog iets als redelijkheid. Een rechter is daar gevoelig voor. Parkeercontroleurs en politieagenten ook.

Maar overmacht moet natuurlijk wel echt overmacht zijn. Als je te laat bij de parkeerplaats terugkomt, de parkeertijd is verstreken, en je hebt een bon, kun je niet zeggen dat het overmacht was, omdat de rij bij de kassa bij AH zo lang was. Daar had je rekening mee moeten houden.

Als jij met je vrouw, die op het punt staat te bevallen, naar het ziekenhuis scheurt, dan krijg je geen bon voor te hard rijden, maar een escorte. Zo werkt de wet; het moet een doel hebben, en het moet redelijk zijn. Uiteindelijk is het de rechter die bepaalt wat overmacht nu eigenlijk echt is, maar bijna iedereen met gezond verstand kan op zijn klompen aanvoelen, wanneer iets redelijk is of niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
"Als jij met je vrouw, die op het punt staat te bevallen, naar het ziekenhuis scheurt, dan krijg je geen bon voor te hard rijden, maar een escorte. " Dit mag dus niet meer en zal er weldegelijk een bon voor te hard rijden volgen en mogelijk zelfs een ontzegging van de rijbevoegdheid. Standpunt in deze is simpel. een ziekenauto kan in redelijke tijd overal ter plaatsen zijn, kan de ziekenauto niet op tijd zijn of heeft die niet voldoende kennis aan boord is er de Rapid Responder waar een trauma arts aanwezig is of de traumahelikopter die zowel een arts aan boord als mede een korte aanvlieg tijd heeft, een onbezonnen autorit door een direct betrokken persoon kan voor levensgevaarlijke toestanden zorgen en zal niet (meer) getolereerd worden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Precies, die theorie klopt helemaal. Maar de praktijk zal zijn, dat de politieagent die jou aanhoudt, nog heel goed weet hoe hij in paniek was toen zijn vrouw moest bevallen. Geen bon dus. Politieagenten zijn soms net mensen, en laten we maar hopen dat dat zo blijft :-)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Sorry Mesher, politie mag niet meer A1 rijden zonder toestemming van de meldkamer en hier krijgen ze geen toestemming voor. Ze zullen wel bij het persoon blijven om in het ziekenhuis de gegevens op te nemen maar begeleiden, vergeet het maar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik vind het zo ehm.. 'smoesjesmakerig' om mijn handicap aan te moeten voeren omdat ik iets nalaat wat ik wel behoor te doen. Het is gewoon irritant dat dit nog steeds niet goed geregeld is, zo was er in 2010 nog een wetsvoorstel om voor kaarthouders parkeren op GPP's in het hele land gratis te maken, maar dat is gesneuveld in de eerste kamer. Niet dat ik vind dat ik gratis zou moeten kunnen parkeren omdat ik een handicap heb, maar de praktijk is gewoon dat veel gehandicapten niet bij de automaten kunnen. Dan moeten ze óf goed aangepaste automaten neerzetten, óf landelijk die regeling gelijktrekken. Nu rijd ik zelf geen auto, maar dat hoop ik wel te gaan doen. En ik heb weinig trek om 's avonds laat een wildvreemde te moeten aanspreken om 'm geld te geven voor de automaat. En dan maar hopen dat er overal nog muntgeldautomaten zijn, want ik ga écht m'n pinpas niet aan een vreemde geven omdat ik anders in overtreding ben.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik begrijp precies wat je bedoelt. Het is ook erg vervelend om je handicap ter sprake te brengen, bij zaken die niet in orde zijn, of je je recht wilt halen. In ieder geval hoef je je geen zorgen te maken, want als jij niet bij de parkeermeter kunt, dan kun je er ook echt niet bij, en hoef je niet te betalen. Maar stel wel de gemeente op de hoogte van dit soort situaties, zodat ze er iets aan kunnen doen. Vooral omdat je zelf al aangeeft, er helemaal geen behoefte aan te hebben, om iets na te laten, wat je wel moet doen. Succes!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding