Kan iemand preventief opgesloten worden zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd?

bijvoorbeeld als er een verhoogd risico bestaat dat hij iemand of meerdere mensen van het leven kan beroven op korte termijn.

Toegevoegd na 7 minuten:
en zoja, hoevaak is dit in nederland gebeurd?

Weet jij het antwoord?

/2500

In preventieve hechtenis word je daar voor niet genomen, je wordt gewoon gearresteerd op de verdenking voor het plannen van een aanslag, om een veroordeling te verkrijgen dient de politie aan de hand van bewijzen kunnen aantonen. De eerste en de laatste keer dat dit gebeurd is, is geweest bij de arrestatie van de gehele Hofstadgroep.

Een beschermende woonomgeving is er voor mensen die door hun beperkingen niet in staat zijn zelfstandig te leven en een mogelijk gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Het gaat om verzekerden die: niet zelfstandig kunnen wonen door onvoldoende zelfredzaamheid; dusdanig gedrag vertonen dat het noodzakelijk is direct in te kunnen grijpen; zich gemakkelijk laten misbruiken, verleiden, intimideren of manipuleren. De bescherming richt zich primair op de verzekerde zelf, niet op zijn omgeving of de maatschappij. Als de verzekerde gevaar oplevert voor zichzelf of anderen kan gedwongen opname aan de orde zijn, zoals geregeld in de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen. Iemand kan alleen gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis wanneer: hij of zij een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving; dat gevaar (vermoedelijk) komt door een psychiatrische stoornis; opname in een psychiatrisch ziekenhuis de enige oplossing is; hij of zij niet bereid is tot een vrijwillige opname. Ik heb geen idee hoe vaak dat voorkomt.

Bronnen:
http://www.cvz.nl/zorgpakket/awbz-kompas/v...
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=37641

Ja, middels een IBS in een psychiatrische inrichting. Je moet dan nog wel aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Dit gebeurt regelmatig.

Ja dit kan, als je een gevaar voor jezelf of anderen bent.

Dat kan, op basis van voorbereiding van of poging tot een bepaald misdrijf. Het idee is dat voorbereiding/poging al een misdrijf op zichzelf is en daarvoor kan men dan ook veroordeeld worden. Let op: Het betreft dan wel misdrijven, overtredingen kennen deze mogelijkheid niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100