Ik ben mijn id-kaart verloren. Ik ben 18 en sta nog wel bijgeschreven in het paspoort van mijn ouders. Moet ik nu toch aangifte doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Het is een staatsdocument, bij verlies of diefstal dient ten alle tijden aangifte gedaan te worden.

Ja, want je hebt een nieuwe ID nodig. Je moet je kunnen legitimeren.

Ja, je moet aangifte doen. Je krijgt waarschijnlijk ook nog een boete voor het verlies van de ID kaart. De geldigheid van een bijschrijving in een paspoort vervalt wanneer het kind de leeftijd van 16 jaar bereikt. Vanaf 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig en is bijschrijven niet meer mogelijk. De bestaande bijschrijvingen vervallen dan.

Bij verlies of diefstal van jouw id- kaart moet je altijd aangifte doen bij de politie, zelfs als hij al verlopen was! De politie maakt dan een proces verbaal op en dit heb je nodig om weer een nieuwe aan te vragen. De gemeente heeft dit proces verbaal namelijk nodig om een nieuw id aan te maken. Bij het aanvragen van een nieuwe id stelt de gemeente een 'verklaring van vermissing' op. Jouw vermiste id-kaart wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen. Als de verloren id-kaart later weer terecht zou komen, is deze dus niet meer te gebruiken. Deze moet dan weer zo snel mogelijk worden ingeleverd bij de gemeente. Je moet bij een vermiste (of gestolen) kaart wel rekening houden met administratiekosten en een langere procedure.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100