Mag je wettelijk gezien een fiets die niet op slot staat meenemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een fiets die niet op slot staat kan je zien als een gevonden voorwerp. Zomaar meenemen mag niet maar je mag dit voorwerp wel veiligstellen, dus in jouw schuur zetten. Je moet dan wel aangifte doen van het gevonden voorwerp, komt binnen 1 jaar niemand zijn eigendom ophalen, dan wordt het van jouw. Toegevoegd na 3 minuten: Het kan zijn dat iemand vergeten is de fiets op slot te zetten, maar de kans is groot dat het om een gestolen fiets gaat. Een foto maken voordat je de fiets meeneemt is verstandig, ook omdat er een kans is dat jij aangehouden wordt als je de fiets vervoert nog voordat je aangifte hebt gedaan.

Bronnen:
http://overheidsloket.overheid.nl/index.ph...

Als het niet jouw fiets is, NEE. Toegevoegd na 1 minuut: Het is nog steeds niet zo dat iets wat op straat staat van iedereen is. Toegevoegd na 2 minuten: sorry, iets dat op straat staat

Nee. Je mag geen eigendommen van anderen zomaar gebruiken.

Nee je steelt dan een fiets ( wat als het jouw fiets is )

Nee, dit mag niet. Het is niet jouw eigendom en je kunt deze dan ook niet zomaar toe-eigenen. Wat overigens wel leuk is om te weten: Wanneer je je fiets niet op slot zet kun je ook een bekeuring krijgen voor uitlokking tot diefstal. Ongelooflijk, maar waar.

Wij zijn pas fietsen op slot gaan zetten en huizen gaan afsluiten toen mensen dit soort gedachten kregen. In de kleine dorpen kan je nog steeds je fiets onafgesloten achterlaten. De fietsen die dan worden meegenomen zijn gepakt door mensen, vaak uit de stad, die het mijn niet van het dijn kunnen onderscheiden. Wat niet van jou is, moet je gewoon afblijven. Ook niet veilig stellen. Hij is veilig zolang er niemand aankomt dan alleen de eigenaar!

Je kunt het vinden in Artikel 310 wetboek van strafrecht

Je moet van alles afblijven wat niet van jouw is. Dus ook een fiets die niet op slot staat,lekker laten staan. Bel evt. de politie maar blijf van andersmans spullen af!

Hier kan een mooi juridisch steekspel uit ontstaan, zoals al uit de antwoorden blijkt zijn er twee zaken die spelen. 1 Een fiets meenemen en gebruiken zal gezien worden als diefstal, strafbaar dus. 2 Een fiets die al geruime tijd onbeheerd, ongebruikt en niet afgesloten op een openbare plek staat kan gezien worden als een voorwerp dat zoek is geraakt. Een dergelijke fiets aan de hand meenemen naar huis en direct bij de gemeente aangifte doen van vondst is dan niet strafbaar. Zoals je ziet zijn er twee mogelijkheden, het gebruiken van de fiets duid op wederrechtelijk ontvreemding van een voorwerp voor eigen gewin.

nee, dit mag niet, de fiets is niet van jou. de persoon van wie de fiets is zal waarschijnlijk niets vergoed krijgen van de verzekering, omdat het zijn eigen schuld is dat de fiets niet op slot stond, maar het blijft diefstal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100