Kan een gemeentelijke sociale dienst blijven wijzen naar voorliggende voorziening?

Vraag behoeft wat uitleg: veel gemeentes hanteren voor de bijzondere bijstand het principe dat als een medische behandeling niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, zij daarvoor in beginsel ook geen bijzondere bijstand verstrekken. Is dat niet vreemd? Toen ik zelf Bijstand had, was het vaak namelijk juist andersom: met de afwijzing van mijn zorgverzekeraar moest ik mijn aanvraag onderbouwen voor bijzondere bijstand, en als de kosten medisch noodzakelijk waren, en hoger dan de vastgestelde draagkracht, werd die bijstand toegekend. Eén keer hebben ze zelfs een onafhankelijke arts ingeschakeld om die medische noodzaak zelf vast te kunnen stellen.

Een vriendin van mij zit nu in eenzelfde situatie. Zij heeft een behandeling nodig die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Er zijn ook geen aanvullende pakketten die het vergoeden. Bij sociale zaken werd haar aanvraag voor Bijzondere Bijstand echter afgewezen omdat in theorie de zorgverzekeraar het zou moeten vergoeden. Kan de gemeente eindeloos vasthouden aan het feit dat de voorliggende voorziening hierin verantwoordelijke is? Het gaat niet om gebruikelijke kosten, maar om een vrij nieuwe behandeling voor een ziekte waarvoor expertise dungezaaid is. Haar specialisten zijn in gesprek met diverse zorgverzekeraars, maar zij heeft de behandeling nu nodig, en niet over een of twee jaar pas. Kosten zijn van dien aard dat de meeste patiënten het zelf betalen, maar met alleen een bijstandsuitkering is dat niet te doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas hoeft de sociale dienst geen bijzondere bijstand te verlenen. Als een nieuwe behandeling nog niet bij de verzekeringen in het basispakket zitten betekent dit dat het nog geen erkende behandeling is, de overheid heeft de behandeling dus nog niet erkend. Het kan dus niet zo zijn dat de overheid zegt van de behandeling bestaat volgens onze regels niet maar we geven er wel geld voor om de behandeling te laten uitvoeren. Als de gemeente de bijzondere bijstand heeft afgewezen op grond van dat andere voorzieningen voor deze behandeling mogelijk zijn is kan men bezwaar aantekenen en de gemeente dwingen om aan te tonen welke voorziening dan wel uitkeert voor een dergelijke behandeling. Indien de gemeente dit niet kan aantonen is het mogelijk dat ze toch tot uitkeren overgaan omdat de afwijzing op verkeerde gronden is gebaseerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100