Heb ik recht op de beelden van een undercover politiewagen?

Indien ik wordt aangehouden door een undercover politiewagen en ik krijg videobeelden te zien over mijn rijgedrag, heb ik dan recht op deze beelden? Indien ik hier recht op heb, kan ik hier dan ook iets mee? Zoals bv. de Politie “aanklagen” wegens roekeloos rijgedrag?

Toegevoegd na 33 minuten:
Extra uitleg:
1. Het is een hypothetische vraag, ik ben niet aangehouden.

2. Hiermee bedoel ik: stel ik “val op” voor de politie en deze nemen twee redelijke risico’s, die normaal gesproken bekeurd worden, om mij niet kwijt te raken. Achteraf hebben ze me nergens meer op kunnen wijzen maar willen ze de beelden (waar ze bv. geen snelheidsmeting hebben kunnen doen) wel even laten zien. Zou ik deze beelden dan kunnen ontvangen en kan ik deze tegen hen gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Indien de beelden zijn gemaakt als bewijslast voor de overtreding moeten deze ter beschikking worden gesteld om je eigen te kunnen verdedigen. Als blijkt uit de opgenomen beelden dat de bestuurder van de onopvallende surveillance auto roekeloos heeft gereden kan je een klacht neerleggen bij het desbetreffende commissariaat met als bewijs de videobeelden. Waar ik wel op wil wijzen is dat wat voor veel mensen roekeloos rijgedrag is voor een ervaren politieagent het nemen van een berekend risico is, vergeet niet dat de rijopleiding van een agent veel verder gaat dan wat de meeste bestuurders krijgen. Toegevoegd na 14 minuten: Aanvulling: Ter opsporing heeft de politie een ontheffing op een groot aantal artikelen van de wegenverkeerswet en het RVV1990. Zolang de agenten niemand in gevaar hebben gebracht mogen ze dus allerlei capriolen uithalen om andere delicten te kunnen opsporen, om deze capriolen te mogen uithalen moeten ze dus een sterke aanwijzing hebben dat er door iemand een overtreding wordt begaan. Op de wijze zoals jij het omschrijft zijn handelen ze niet strafbaar. Daarbij komt dat ook een agent zich niet hoeft te criminaliseren (zoals dat netjes heet) en hoeft hij geen bewijs van de door hem gepleegde misdragingen aan iemand ter beschikking te stellen, dus nee, de beelden hoeft hij niet af te staan en mag ze zelfs wissen.

De politie aanklagen op roekeloos rijgedrag . Nee hoog uit het onnodig veel risico nemen om jou , aangehouden . Maar dan moet je het zelf wel gortig hebben gemaakt . Stop tekens Vd politie hebben genegeerd , zelf roekeloos :) hebben gereden of meerdere overtredingen hebben gemaakt . De politie staakt de achtervolging indien ze zelf de risico's te hoog inschatten voor zich zelf maar vooral voor andere weg gebruikers , en in de laatste plaats de voort vluchtige . Het blijft een inschatting en de verdachte heeft ook zijn eigen verantwoording hier in . Hij kan ook gewoon stoppen . Je hebt in geen recht om te ontsnappen of zo . Hoog uit bij onder cover agenten aan voeren dat je bang was voor criminelen , dat je niet kon weten dat het agenten waren , die jou tot stoppen wilde dwingen . Heb je recht op de beelden , als je allemaal voor laat komen wel . Maar de rechter ziet dan ook jou rij gedrag . Een beeld beïnvloed meer dan 1000 woorden . Dus weet waar je aan begint .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100