mag ik de politie aanspreken op over hun werk?

ik zag laatst een politiebusje op een voorrangsweg rijden, en er schoten 3 wagens nog even snel voor hun langs, zo kort zelfs dat de politie moest stilstaan!!!!!!!!
ik stond op het punt om uit te stappen en aan hun te vragen waar ze nou mee bezig waren want ze reden gewoon verder of er niks was gebeurd, maar had ik dat mogen doen??

Weet jij het antwoord?

/2500

Of het mag.... Het zal niet verboden zijn, als je dat in nette bewoordingen doet en niet ergens gaat staan waar je niet mag staan, en je ook aan andere regels houdt. Maar ze zullen er een goede reden voor gehad hebben om niets te doen. Ze waren misschien op weg naar iets belangrijkers. En het zou ook nog best eens kunnen dat ze wel kentekens hebben genoteerd. En bovendien: ik vind het zelf heel vervelend als mensen mij vertellen dat ik mijn werk niet goed doe. Dat zullen zij ook wel vinden. Het lijkt me een verstandig besluit van je om uiteindelijk niet uit te stappen.

Ja natuurlijk had je dat mogen doen. Maar ze waren zeker in een geanimeerd gesprek met elkaar,want meestal ben je de klos, ze hadden schijnbaar een goede bui. Nou zo iets tref ik nu nooit.

Je mag hun beslist kritisch aanspreken, maar let er dan wel even op dat je je auto dan niet fout parkeert en zorg dat je je kunt legitimeren. Ze kunnen flauw doen. Ik heb zelf eens een klacht tegen een agent ingediend die weigerde om bij door mij betrapte jeugdige vandalen aan te bellen. Er heeft heel wat water door de Maas gestroomd (intimidaties, traineren etc door het korps) voordat ik voor een commissie mijn verhaal kon doen. Uiteindelijk is het voor de agent met een sisser afgelopen en hij heeft geluk gehad dat ik het erbij heb laten zitten. Maar het was weer amateurisme van de bovenste plank in het korps van de Regiopolitie Limburg-Zuid.

Agenten hebben een discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat ze bij geconstateerde overtredingen zelf kunnen beslissen wat ze er mee doen. Mogelijk waren ze onderweg naar een niet spoedeisende melding en wilden ze wel doorrijden of hebben ze het op kenteken bekeurd. Vragen mag altijd maar het is de toon die muziek maakt. Ik spreek de bakker ook niet aan hoe hij zijn brood maakt, en ik vertel de slager ook niet hoe hij zijn vlees moet snijden. Toch hebben agenten elke dag te maken met mensen die iets vinden over hoe een agent zijn werk doet.

Natuurlijk mag de politie dat negeren. Stel je eens voor dat ze voor elke overtreding een boete zouden uitdelen... Dan kwam je niet op 100 miljoen boetes per jaar maar eerder 1 miljard. En intussen gaat daar dan dispropprtioneel veel tijd in zitten - zodat misdaadtakken (zoals woninginbraken) waar de politie nu al een veel te laag oplospercentage heeft, het nog zwaarder te verduren krijgt. Daarbij... Als de eerste auto nog redelijk makkelijk voor de politieauto langs kon (bijv. als die iets eerder bij het kruispunt waren), dan is 't niet zo vreemd dat er nog twee volgen (die gaan dan gewoon even met de stroom mee - en dat kan weer een stuk efficienter zijn voor het verkeer en dus beter voor het milieu). Daarbij... Een achtervolging beginnen omdat je even geen voorrang krijgt? Kom op... Ok, als een agent niks beter heeft te doen misschien. Dat betwijfel ik dus. Bijna alles wat een agent kan bedenken is beter dan een achtervolging beginnen om zoiets onbenulligs. Ik krijg ook wel eens geen voorrang. Ik sta er verder geen seconde bij stil. Moet je je daar druk om maken? Please... Sommige mensen (lees: bijna iedereen) heeft wel grotere problemen waar aandacht aan besteedt kan worden. Even later haal ik ze toch wel in met mijn sportwagen :). (Tenminste als ze dezelfde kant uitgaan.) Toegevoegd na 1 minuut: (En een achtervolging met een busje heeft ook niet zoveel zin.)

Het staande houden van het busje zou wel eens een negatief effect kunnen hebben, je weet namelijk niet of ze met een bijzondere opdracht bezig zijn en ze geen tijd hebben om te reageren op een overtreding. Het beste kan je een klacht neerleggen bij het commissariaat met vermelding van plaats, tijdstip en kenteken van het politiebusje, indien nodig wordt de bemanning van het busje op hun gedrag aangesproken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100