Wat betekent normadressaad?

Ik hoorde advocaat bram moszkowicz zeggen: "het OM (openbaar ministeri) is normadressaad" wat betekent het woord normadressaad? 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is degene voor wie de verplichting geldt. Er is een verplichting, zoals een booteigenaar die zijn boot moet registreren. Voor wie geldt de verplichting? Voor de boot eigenaar. De boot eigenaar is norm adressaat. De verplichting is aan hem gericht. Toegevoegd na 2 minuten: Uitleg van het woord: De overheid stelt de norm waar aan anderen zich moeten houden. Die is 'geadresseerd' aan een bepaalde groep mensen, voor wie de regel relevant is. Vandaar het woord norm-adressaat. (zo schrijf je het.)

Het betekent: diegene voor wie de regel geldt. Voorbeeld: Het is een ieder (iedereen) verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Normadressaat: tot EEN IEDER; het hoeft dus niet om verkeersdeelnemers te gaan! Als er staat: Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat.......... ..dan is normadressat tot een ieder die aan het verkeer deelneemt.

Bronnen:
http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/...

Norm adressaad betekent feitelijk de dader. Maar dan omgeven door een hoop juridisch gewauwel.

Adressaat betekent: aan wie het geadresseerd (gericht) is. Een (wettelijke) norm hoeft overigens lang niet altijd met misdaad of zo te maken te hebben. Bijvoorbeeld bij de verplichting om de jaarrekening van een NV ter inzage te leggen (openbaar te maken) heb je ook een normadressaat. Dat is degene die de verplichting heeft, het bestuur van de NV

Norm Adressaat is degene die een verplichting niet nakomt om te verzoeken uitgenodigd te worden tot het doen van aangifte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100