Bladerval opruimen, wie is daar verantwoordelijk voor?

In deze tijd van het jaar vallen er veel bladeren en zie je mensen regelmatig bezig met het verwijderen van bladeren. Echter zijn deze bladeren vaak afkomstig van bomen van de gemeente, of van buren. Zijn er regels waarin omschreven staat wie hier officieel verantwoordelijk voor is? Dus wie is er officieel gezien verantwoordelijk voor het opruimen van bladeren? Of wordt dit niet gezien als "afval" en hoeft de "eigenaar" het dus ook niet op te ruimen? Bronnen zijn zeer gewenst!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bronnen zijn in deze moeilijk te geven daar men ver terug moet in de Nederlandse rechtspraak en nog lang niet alles op internet gepubliceerd is. Bladeren van een boom worden niet als afval gezien maar als een gewoon natuurproduct, als men in de tuin het afgevallen blad weg wilt hebben zal men het zelf moeten doen, ook als men het verwijdert valt het niet onder de noemer afval, het is ook daarom dat een groot aantal gemeentes bladkorven plaatsen in buurten om zo het blad te verzamelen.

Bladeren vallen onder de noemer; gft-afval. Groente-, -fruit en tuinafval. http://www.gft-afval.nl/html/feitencijfers_samenstelling.html Thuis verzameld is dit huishoudelijk-afval. Huishoudelijke afvalstoffen: het beheer van huishoudelijke afvalstoffen is geregeld in de artikelen 10.21 tot en met 10.29. De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling. http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/wet-milieubeheer-afvalstoffen Wanneer de bladeren in uw tuin zijn gevallen zijn zij uw probleem. Veegt u deze op de openbare weg dan is de gemeente verantwoordelijk voor de verwerking. Toegevoegd na 1 minuut: (Al mag u eigenlijk geen afval storten op de openbare weg) Kortom, de bladeren zijn pas afval wanneer ze de grond raken.

Het lijkt me logisch,dat ook in dit geval de vervuiler, dus de eigenaar van de bomen de bladeren opruimt. De gemeente waar ik woon neemt dat ook serieus en heeft op veel plaatsen grote draadstalen bladafvalcontainers geplaatst waarin ze de afgevallen bladeren deponeert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100