een voetganger op een zebrapad heeft voorrang, maar wat als een voetganger oversteekt op een zebrapad terwijl zijn stoplicht op rood staat?

Wie is dan schuldig?

Weet jij het antwoord?

/2500

De voetganger is dan schuldig, hij mag niet door rood licht lopen. De verkeerslichten staan op nummer 1, dan de verkeersborden/tekens en op nummer 3 de regels zoals rechts heeft voorrang etc.

Voetganger is schuldig... Alleen als je met de auto hem aanrijd ben je als bestuurder nog steeds verantwoordelijk en moet je remmen. Rij je hem aan dan ben je als bestuurder aansprakelijk, hoe belachelijk het ook is...

Zo makkelijk als vorige antwoorden is het niet. Net als fietsers zijn voetgangers beschermde weggebruikers. Bij een aanrijding met een motorvoertuig is de bestuurder altijd gedeeltelijk schuldig. Ook het feit dat het verkeerslicht op rood staat is geen voorwaarde voor het motorvoertuig om door te rijden zonder op te letten. Je moet voorrang krijgen maar mag het nooit nemen. De bewijslast van schuldigheid ligt bij de bestuurder. Deze zal moeten aantonen dat hij de voetganger echt niet meer kon ontwijken en de voetganger vlak voor zijn voertuig over stak. Ook zal hij moeten aantonen dat het verkeerslicht van de voetganger al op rood stond op het moment dat de voetganger met de oversteek begon. Stel dat de voetganger (ten opzichte van de bestuurder) van links kwam, en hij dus al de halve straat overgestoken heeft, heeft de bestuurder echt een uitdaging en zal meestal als schuldige aangemerkt worden. Als je bovenstaande leest is het hier onmogelijk een juist antwoord op te geven en stellig te zeggen dat de voetganger schuldig is. Hangt van vele factoren af.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100