Als er een fietspad direct naast een trottoir loopt, mag een voetganger dan op het fietspad lopen (parallel aan het trottoir) ipv op het trottoir?

Ik bedoel natuurlijk niet het het fietspad oversteken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens, artikel 4: 1. Voetgangers gebruiken het trottoir of het voetpad. 2. Zij gebruiken het fietspad of het fiets/bromfietspad indien trottoir en voetpad ontbreken. 3. Zij gebruiken de berm of de uiterste zijde van de rijbaan, indien ook een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. 4. In afwijking van het eerste en het tweede lid gebruiken personen die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen, niet zijnde voertuigen, het fietspad, het fiets/bromfietspad, het trottoir of het voetpad. Zij gebruiken de rijbaan indien een fietspad, een fiets/bromfietspad, een trottoir of een voetpad ontbreekt. Nee, dus. Volgens de wettelijke regels mag een voetganger niet op het fietspad lopen als op dezelfde plek ook een trottoir aanwezig is.

Bronnen:
http://www.infopolitie.nl/index.php?option...

Een trottoir is voor voetgangers en een fietspad voor fietsers, dus nee.

Aanvulling op het antwoord van Amadea (wat overigens 100 procent klopt!): als in bepaalde situaties het trottoir/voetpad ontbreekt, maar er is wel een fietspad of een fietspad/bromfietspad aanwezig, dan moet de voetganger deze volgen. Voorheen werd dwingend voorgeschreven waar de voetganger moest lopen in het geval er geen voetpad/trottoir, geen fietspad en geen fietspad/bromfietspad aanwezig was. Als de voetganger gebruik maakt van de rijbaan of de berm wordt het nu aan het eigen inzicht overgelaten aan welke zijde van de rijbaan hij/zij verkiest te gaan lopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100