Is de rijdende rechter een echte rechter of slechts een mediator?

Wat me opvalt is dat de uitspraken van de rijdende rechter in een tv studio gedaan worden. Hoort een vonnis niet te worden uitgesproken in een rechtbank of is de rijdende rechter geen echte rechter maar een soort bemiddelaar in conflicten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn twee manieren waarop een 'uitspraak' bindend kan zijn: 1. Een rechter in functie geeft een uitspraak. 2. De partijen tekenen een contract waarin zij zeggen akkoord te gaan met de beslissing van een ander. De rijdende rechter maakt gebruik van de tweede mogelijkheid. Beide partijen geven dus vooraf aan dat zij akkoord gaan met de 'uitspraak' van mr. Visser, en zijn gebonden via een contract. Dit is een dus geen eigenlijke uitspraak, maar een bindend advies. Ik denk dat de binding dan tot stand komt krachtens art. 7:900 e.v. BW. Toegevoegd na 3 minuten: Overigens is mr. Visser wel een echte rechter. Hij is in het programma alleen niet in functie, en kan dus ook geen 'echte' rechterlijke, bindende uitspraken doen. Hij kan dit alleen via de burgerrechtelijke weg (wat we overigens allemaal kunnen): via het bindend advies.

Ja, dit is een echte rechter, hij is vice-president in het kanton gerecht te zaandam. Alleen in het programma zelf word ''geen recht gesproken''!. in dit programma zijn de regels dus niet binden maar kan dit wel worden vergelijkt met een echt proces.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100