Moet een bedrijf een verzoek om verwijdering van persoonlijke gegevens inwilligen?

Ik lees net dat Facebook alle chatberichten opslaat, permanent, dus ook nadat je ze zelf verwijderd hebt.

Nou heb ik daar niks interessants staan, maar stel ik zou Facebook of een ander bedrijf vragen mijn persoonlijke gegevens te wissen, moet men daar dan gehoor aan geven? Of mogen ze die gegevens blijven bewaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, als je je beroep op artikel 36 van de Wet bescherming persoonsgegevens wel. http://wetten.overheid.nl/BWBR0011468/geldigheidsdatum_18-11-2011 Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) ziet er op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens als onafhankelijke toezichthouder op toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd én dat de privacy van burgers ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Zonodig treedt het CBP handhavend op. Het CBP onderhoudt actief contact met allerlei organisaties in de samenleving, stimuleert de eigen verantwoordelijkheid van burgers en organisaties en ondersteunt zelfregulering binnen de wettelijke kaders. Voorbeeld brieven die je o.a. naar FaceBook kan sturen: http://www.mijnprivacy.nl/Publicaties/Pages/Voorbeeldbrieven.aspx

Bronnen:
Zie links

Dat hangt af van de Algemene Voorwaarden die Facebook stelt. Ik kan me zo voorstellen dat ze daarin wel vermelden dat je toestaat dat Facebook persoonlijke gegevens (gecodeerd) bewaart voor onbepaalde tijd. Uiteraard staat er wel in dat ze deze gegevens niet mogen doorgeven aan derden, tenzij ze dat wettelijk verplicht zijn. Maar de privacyregels van Facebook zijn erg schimmig, dus ik verwacht dat de wetgever binnenkort nog wel maatregelen treft om de privacy beter te beschermen.

Als je member wordt van facebook ga je akkoord met de voorwaarden. Dat betekend dat facebook eigenaar is geworden van alles wat jij op hun site zet. Dus eigenaar, van al je foto's, je verhalen je verder teksten enzovoort. Dus nee ze hoeven jouw persoonlijke gegevens niet te wissen, want ze zijn immers eigenaar geworden en zullen de gegevens bewaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100