Kan een ontvanger van uit misdrijf voortgekomen informatie strafrechtelijk aansprakelijk?

Ik heb een vraag: Als een ambtenaar van justitie of van belastingdient in het kader van zijn functie vertrouwelijke info over iemand lekt, is er dan sprake van schending van ambtsgeheim.

Maar als de ontvanger, zeg maar, een headhunter bij een uitzendbureau is die gebruik maakt van die gestolen informatie om kandidaten te selecteren, is hij ook strafrechtelijk aansprakelijk?

In Frankrijk is er sprake van heling van geschonden ambtsgeheim & van gestolen informatie aangezien persoonlijke inlichtingen volgens Frans recht als goederen beschouwd zijn.

Weet iemand misschien of het ontvangen van uit misdrijf voortgekomen vertrouwelijke inlichtingen strafbaar wordt gesteld in Nederland? Is er een strafbepaling?

Alvorens bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lekken van informatie is een aantasting van de privacy en moet afgedaan worden via de privacywetgeving. Opsporingsdiensten die informatie krijgt die gestolen is bij derde mogen deze vrij gebruiken, ook de belastingdienst mag dergelijke informatie gebruiken om naheffingen op te leggen. Waarheidsvinding gaat boven het delict. Het persoon die de informatie verspreid of steelt is wel aansprakelijk met dien verstanden als het gaat om informatie uitwisseling onder opsporingsdiensten of aangifte of melding maken van aan een opsporingsdienst hier niet onder valt. Het verstrekken van privacy gevoelige informatie aan derde, zoals een uitzendbureau, is wel strafbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100