Wat zijn de consequenties indien je als mede appartement eigenaar de kosten niet kunt betalen?

In een appartementen complex moeten alle ramen worden vervangen. Er is niet genoeg geld in de pot van de Vereniging van Eigenaren dus moeten alle bewoners € 15.000,- bij te dragen. Niet iedereen kan en wil dit betalen. Hoe zit dit nu precies? Ik weet dat je via de kantonrechter mensen kunt verplichten mee te betalen want ze hadden kunnen weten dat de VVE geen geld had. Maar wat nu als sommigen mensen het niet KUNNEN betalen? Kunnen ze dan het huis uit worden gezet? En wat als ze zelf de ramen kunnen opknappen? Hoe zit dit allemaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ligt er aan wat er in de splitsingsakte is opgenomen over het onderhoud en de vervanging van kozijnen. 2 voorbeelden. In het appartementencomplex waar ik ooit woonde was in de statuten opgenomen dat het buitenschilderwerk voor rekening kwam van de VVE, maar het andere onderhoud (houtrot e.d.) voor de bewoners zelf was. Ook vervanging van kozijnen was geen algemene verplichting, zodat je de situatie kreeg dat veel bewoners zelf, of collectief met een aantal medebewoners, de kozijnen met dubbel glas lieten vervangen. Een aantal appartementen had nog oude kozijnen met enkel glas. In het complex naast ons was het anders geregeld. Daar stond in de statuten (of splitsingsakte) dat kozijnen tot groot onderhoud hoorden en dat bij vervanging alle eigenaren verplicht mee moesten doen. Niet iedereen kon dat betalen, en en zijn 2 eigenaren geweest die gedwongen werden hun flat te verkopen. (Dit was in ca. 2002) Iemand het huis uitzetten kan niet zomaar omdat het eigendom is, maar gedwongen verkoop schijnt maar zo te kunnen. Beter is om deze eigenaren een goede betalingsregeling aan te bieden. Want het klinkt leuk: da VVE moet dat betalen, maar uiteindelijk betaal je dat als bewoners/eigenaren gewoon zelf.

Ten eerste zullen de leden van de VVE er een gezamenlijk besluit over moeten nemen en kunt u (als lid) uw bezwaren uiteraard op vergaderingen kenbaar maken. Mogelijk kan de VVE een regeling treffen door termijnbetaling oid. Ten tweede is de VVE sinds 1 jan 2008 verplicht een onderhoudsfonds in te stellen/te beheren voor planmatig onderhoud. Dat is blijkbaar niet gebeurd. Dus is de VVE in gebreke.

Bronnen:
http://www.vvebestuurder.nl/vve_informatie.html

Ramen of kozijnen? En moet het echt? en zo ja van wie moet het? Want je zegt al iets over zelf doen. Tevens is het de vraag of de VVE hier wel over gaat. Het zijn geen gezamenlijke kozijnen. (zie statuten) In het geval van een slecht dak is het duidelijk: betalen of verhuizen. Maar zelfs als je ze kan dwingen, is het misschien aardiger om een en ander een paar jaar uit te stellen, zodat er nog wat gespaard kan worden. De statuten in combinatie met het wetboek wat paulus811 noemt geven je al veel antwoorden. http://www.wetboek-online.nl/wet/BW5.html#361

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100