Mag de politieagent dit doen? (fictie-situatie)

Stel, een politieagent houdt je aan en bekeurt je wegens 40 km te hard rijden. Je wilt hem omkopen. De agent zegt: 'Omkopen gaat je niet lukken, maar het geld is welkom.' Dus hij geeft je gewoon een boete, maar hij neemt het geld gewoon MEE. Mag een agent dit doen?

Dit is een fictie situatie.

Toegevoegd na 8 minuten:
Dank voor de eerste 2 antwoorden, maar de burger probeert de agent OM TE KOPEN, dus ik dacht dat dan de burger ook daardoor een etra straf krijgt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee dat mag de agent niet,dat is corruptie. de agent kan en mag jou wel extra bekeuren wegens poging tot omkoping. Toegevoegd na 2 uur: In het Wetboek van Strafrecht is in de artikelen 177, 177a en 178 het omkopen van ambtenaren en rechters strafbaar gesteld (actieve omkoping). De artikelen ...

Natuurlijk mag dat niet! Dat is gewoon diefstal. En dan kun jij aangifte doen tegen die agent. Wat wel lastig zal zijn, want een agent wordt vaak betrouwbaarder geacht dan een burger

Nee natuurlijk mag een agent dit niet doen. Er bestaat zoiets als integriteit en een ethische code. Wij als burger moeten kunnen vertrouwen op de 'sterke arm'.

Nee dat mag niet. Een agent mag de boete uitschrijven en zou je kunnen/mogen aanhouden voor omkoping. Zodra hij het geld aanneemt maakt hij zich schuldig aan de door hem afgelegde eed/belofte en is hij strafbaar aan corruptie/niet integer gedrag. Iets waar normaliter onvoorwaardelijk ontslag binnen de overheid. De gevolgens voor de burger zouden een strafbaar feit kunnen opleveren en strafverhoging echter dat laatste kan alleen maar per geval worden bekeken door het OM en worden opgelegd. Het ligt er ook aan hoe het strafbare feit boven water komt, door de "klokkenluider" of door derden.

Bronnen:
http://www.om.nl/organisatie/beleidsregels...
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/177.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100