Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat ?

wat mag de één wel en de ander niet ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Iedere advocaat is jurist, maar iedere jurist is géén advocaat! De laatste heeft een speciale beroepsopleiding gevolgd en is voor de uitoefening van z'n ambt aangesloten bij een orde....

Het verschil tussen een jurist en een advocaat Elke advocaat is jurist maar niet elke jurist is advocaat. Een advocaat heeft een aparte beroepsopleiding gevolgd en is aangesloten bij de Orde van Advocaten. Als beëdigd jurist mag hij pleiten voor de Rechtbank. In een civiele rechtszaak die bij de rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad is inschakeling van een advocaat verplicht. Bij de kantonrechter is dat niet nodig en kunt je je laten bijstaan door een jurist. Maar zelfs dat laatste is niet verplicht. Juristen die geen advocaat zijn, zijn wel deskundig bij vragen op het gebied van wet- en regelgeving. Vaak zijn zij goedkoper zijn dan een advocaat. Juristen werken onder meer bij branche-organisaties, verzekeringsmaatschappijen, deurwaarderskantoren en juridische advieskantoren.

Een advocaat is iemand die mensen (die bijv. een misdaad hebben gepleegd) mag verdedigen in de rechtbank, hij/zij doet daarvoor veel onderzoek naar de naar de dingen die de cliënt heeft gedaan en wat zijn of haar rechten zijn. De advocaat probeert er dan voor te zorgen dat de cliënt dan zo min mogelijk tot geen straf krijgt. Natuurlijk krijgt hij/zij daar ook flink voor betaald. Een jurist heeft net als een advocaat rechten gestudeerd, maar kan geen mensen verdedigen in de rechtzaak. Wel een jurist mensen helpen en als die dat nodig hebben vertellen wat voor rechten ze wel en niet hebben en wat ze het beste kunnen doen in bepaalde situaties. Succes, hopelijk heb je hier wat aan!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100