Als je een inbraker betrapt in je eigen huis, mag je dan geweld ( houtgreep e.d.) gebruiken om de inbreker vast te houden tot dat er politie is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je hebt zelfs het recht om een winkeldief met gepast geweld tegen te houden tot de politie arriveert. Een houdgreep lijkt mij in dit geval gepast geweld.

Eenieder is bevoegd de verdachte op heterdaad aan te houden, dat staat in artikel 53 van het wetboek van strafvordering. Echter heeft een burger geen bevoegdheden voor het gebruiken van geweld. In Nederland heeft de politie het geweldsmonopolie. Nou mag je als burger best een verdachte tegen houden, zolang dit proportioneel gebeurd. Dus niet onnodig de hersens inslaan, om het zo te zeggen. Want dan maak je je als - goedwillende- burger schuldig aan een strafbaar feit. ( bijv. Mishandeling)

Geweld niet maar zelfverdediging wel. Je kunt iemand wel tegenhouden te ontsnappen maar dit alleen als je er zeker van bent dat die wat gedaan heeft, dus als je getuige bent of een getuige gehoord hebt

De politiek denkt daar met de komst van het huidige kabinet anders over dan voorheen. Vroeger liep je het risico dat jij vast kwam te zitten in plaats van de inbreker, nu is gepast geweld gebruiken geen taboe meer. MAAR; zou je dat wel verstandig vinden? Als je rustig in bed blijft liggen zijn ze na 10 minuten verdwenen met wat spullen die je door de verzekering toch vergoed krijgt! En je wou toch zeker al langer een nieuwe 3D flatscreens t.v., dus bezint eer ge begint!

Wat ik laatst las is dat je tegenwoordig de dader flinke klappen mag uitdelen(logisch)ipv dat jij in de bak kwam en niet de dader.

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/10144934/Nieuws...

Houdgreep is geen geweld. Pak hem/haar maar stevig vast en een beetje doordrukken kan ook geen kwaad. Moeilijk te bewijzen. Tip: Er moet wel iemand anders in de buurt zijn om de politie te bellen, anders heb je kans dat de inbreker alsnog weet te ontsnappen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100