waarom moeten mensen voorkomen. Die een inbreker in eigenhuis total loss hebben geslagen??

je hoort het wel vaker ergens word er ingebroken de inbreker word gesnapt en heeft misschien de intentie om kwaad te doen. uit jou overtuiging lijkt het op dat moment het beste om hem total loss te slaan. Dit lukt.

vervolgens komt de politie jou aanhouden en word er tegen jou een aanklacht ingediend voor geweldpleging.

waarom is dit nou zo in 2011??


hier wilde ik aan toevoegen dat wanneer een agent een huis binnentreed waar op dat moment een inbreker aanwezig is, de agent mag schieten. Dit vanwege de omstandigheden.

deze mensen zijn getraind en horen hier op te kunnen anticiperen na hun opleiding.

waarom zijn de regels voor gewone mensen die in hun eigen huis handelen dan totaal anders?

Toegevoegd na 21 minuten:
bij het total loss slaan bedoel ik dus niet omdat je boos bent maar vanwege het schrikken dat je overlevings drang opspeeld en je dus op survival mode staat.

Toegevoegd na 22 minuten:
Tevens wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar antwoord.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Proportionaliteit en subsidiariteit zijn hierbij kernbegrippen: Het ingrijpen moet in verhouding staan tot het gepleegde. Iemand die komt inbreken sla je niet meteen half dood, als dat niet, door omstandigheden, noodzakelijk wordt gemaakt. Een inbreker zonder wapens, die enkel op zoek is naar waardevolle spullen en jou niet bedreigt, hoeft niet op een levensbedreigende manier te worden afgeweerd. Tevens wordt er gekeken of het ingrijpen subsidiair is: is het doel niet op een andere, minder ingrijpende manier te halen geweest? Bijv jezelf oplsuiten in je slaapkamer en de politie bellen. Natuurlijk bestaan er begrippen als noodweer en noodweer exces, echter hier kan niet zomaar aanspraak op worden gemaakt. Bij noodweer moet je eigen of andermans lijf en leden in flink gevaar zijn, voordat je je in de krachtigste vorm mag verdedigen. Bij noodweer exces moet er sprake zijn van een ernstige emotionele gemoedstoestand, waardoor het handelen je niet meer aan te rekenen is. Deze gemoedstoestand moet dan wel aannemelijk gemaakt worden.

Heel simpel.Je mag geen eigen rechter spelen.

Men mag in Nederland niet voor eigen rechter spelen. De rechter bepaalt de straf die een inbreker krijgt, niet diegene waarbij ingebroken wordt.

Je mag als het om verdediging gaat " gepast geweld" gebruiken. Je mag iemand niet totaal los slaan omdat het dan geen verdediging meer is. Zodra jij jezelf in veiligheid kan brengen dan is het niet de bedoeling dat je iemand helemaal in elkaar rost. Moet erbij vermelden dat ik een keertje 's nachts bezoek heb gehad en daar niks van heb gemerkt. Ja 's morgens dat alles in de woonkamer overhoop was gehaald en er spullen ontbraken. De rechercheur die de volgende ochtend kwam zei dat een dief nog wel eens een 2e x terug kon komen. Zijn advies, helemaal in elkaar tremmen en buiten bij de lantaarnpaal neerleggen.

In Nederland mag je niemand mishandelen dus is het logisch dat je moet voorkomen, MAAR je kunt je altijd beroepen op Noodweer of zelfs Noodweer Exces. Noodweer wilt zeggen dat het zelfverdediging was voor je goederen, jezelf of je familie. Noodweer Exces wilt zeggen dat er hevige emoties bij komen kijken. Je sloeg de inbreker dan total loss, maar je wordt dan wel gewoon geseponeerd (je bent niet meer strafbaar), want je hebt gehandeld onder hevige druk of een hevige emotie zoals: angst, woede of verdriet.

Dat is omdat het inbreken, en verder geen bedreiging vormen, veel minder ernstig is dan iemand neerschieten. Je mag een inbreker wel vasthoudn tot de politie er is, of eventueel op de grond drukken. Maar als er een inbreker binnen is en je schiet h zomaar neer, terwijl hij geendreiging vormt, zal je worden gestraft. Als hij met een mes op je af stormt en jij schiet hem neer, dan zal er een onderzoek naar komen, maar wordt je niet vervolgd. Voor politie geldt precies hetzelfde!

Je mag gepast geweld gebruiken om een inbreker uit je huis te weren of te werken. Het geweld moet in redelijke verhouding staan tot het de aantasting van je integriteit en je bezittingen. De regels zijn door dit kabinet wel opgerekt ten gunste van de gedupeerde. Je mag tegenwoordig iemand je huis of zaak uitslaan zonder dat de politie je onmiddellijk in de boeien slaat. Later wordt dan getoetst of het geweld redelijk was. Van invloed op deze wijziging is het optreden van Prins Bernhard geweest die de boete betaalde voor iemand die een inbreker z'n zaak uitsloeg.

Tja, het is nu eenmaal zo dat je het recht niet in eigen hand mag nemen. Alhoewel het in sommige gevallen verdomd moeilijk zal zijn, mag je toch enkel iets doen bij wettige zelfverdediging. Hier in België heeft verleden jaar een juwelier een overvaller doodgeschoten. Daar waren de meningen erg over verdeeld, ook omdat de overvaller minderjarig was. De juwelier moest naar de gevangenis, maar is later door de Belgische raadkamer toch buiten vervolging gesteld, omdat bleek dat hij uit wettige zelfverdediging had gehandeld.

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/9949264...

Dit noemen wij het verbod op eigenrichting. Eigenrichting is het zelf uitvoeren van de wet. Bijvoorbeeld: iemand jat je fiets en je weet waar hij woont. Jij kan bij hem inbreken en je fiets terug jatten. Dit is verboden, want dit is eigenrichting. De politie moet je fiets ophalen, zij zijn bevoegd. Als iemand je huis binnenkomt, mag je deze persoon dus niet in elkaar slaan, je mag hem wel vasthouden, en indien nodig een paar tikken geven. Met dit nieuwe kabinet wordt je niet meer als dader gezien en kom je ook niet in voorarrest. Wel kan het zijn dat je er een aanklacht komt, maar de kans is groot, als blijkt dat in elkaar slaan de enige optie is, dat je wordt vrijgesproken omdat het om noodweer ging. Het verbod op eigenrichting bestaat al in Nederlands sinds 1809.

ik heb me er ook wel eens over opgewonden. het klopt, uit zelfverdediging, noodweer mag het wel! of neem een hond, als de hond een inbreker pakt is het ook goed(als hij dan binnen durft te komen) je moet dan wel een bordje op een zichtbare plaats hebben hangen met betreden op eigen risico......... KROM en nu maar hopen dat meneer de inbreker kan lezen. anders heb je dat weer!!

Jezelf verdedigen tegen externe aanvallen op je intimiteit of fysieke gezondheid, valt onder de "wettelijke zelfverdediging." Dat houdt het volgende in: - je mag pas geweld gebruiken wanneer iemand je fysiek(e) (waardigheid) aanvalt en je dus gedwongen bent te schieten/slaaan/kloppen; - agenten zijn ook gebonden aan de wettelijke zelfverdediging en mogen dus ook niet 'zomaar' iemand neerknallen.

kheb geen goed antwoord eigenlijk . want het verontwaardigd me eerlijkgezegd altijd weer.(( Het is natuurlijk altijd beter als je de dief zonder geweld de stuipen ophet lijf kunt verjagen . Je eigen huis en haard verdedigen / beschermen zonder fysiek geweld hoe doe je dat? tis absurd en de gedupeerde houdt er vaak nachtmerie's oid aan over .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100