Mag een politieagent op het trottoir fietsen? Graag jullie mening en of het wettelijk gezien mag.

Ik liep laatst in de stad, en zag een agent te fiets iemand aanspreken dat hij niet mocht fietsen op het trottoir. Daarna stapte de agent wel rustig op zijn fiets en fietste dus verder over het trottoir. Ik sprak hem daar op aan en hij werd boos op mij en zij dat hij het mocht omdat hij aan het werk was. Ik vindt dt pure onzin en tevens discriminatie. Wat vinden jullie en mag hij wel volgens de wet daar fietsen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een agent mag daar normaal ook niet fietsen, maar als dat voor de uitoefening van zijn taak nodig is wel. Je hebt iets vergelijkbaars als een politieauto te hard rijd om iemand achterna te zitten. Dat wil niet zeggen dat politieauto's altijd te hard rijden, maar als je hier bezwaar tegen zou maken, dan moet door de agent worden aangetoond dat het nodig was voor de uitoefening van een taak. Dat hij boos werd is flauw en onnodig, hoewel ik niet weet hoe je het vroeg ;o) Toegevoegd na 5 minuten: In het algemeen kan je zeggen dat een politieambtenaar alles mag doen voor de uitoefening voor zijn taak zoals het proportioneel en redelijk is. Het is eventueel aan de rechter te beoordelen of in een bepaalde situatie dit ook van toepassing is. Als de politieagent een broodje bij de bakker haalt en op de stoep fiets niet, maar als hij een controlerende taak heeft wel. Toegevoegd na 9 minuten: In de politiewet uit 1993 artkel 8 lid 5: 5. De uitoefening van de bevoegdheden, bedoeld in het eerste tot en met vierde lid, dient in verhouding tot het beoogde doel redelijk en gematigd te zijn.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regel...

Ha, die Ramonbakker1992; Volgens de wet hebben de pliesies inderdaad een ontheffing van de verkeersregels voor zover dat nodig is om hun taak te kunnen uitvoeren en ze anderen daarbij niet on gevaar brengen. Dat wil niet zeggen dat ze dus maar raak mogen doen en zonder noodzaak overlast veroorzaken. Als dat naar jouw idee wel gebeurt kun je daar een klacht over indienen.

Nee, een voetpad is voor voetgangers! Juist een politieagent moet zich houden aan de verkeersregels aangezien hij een voorbeeldfunctie heeft. Ook in uitoefening van zijn functie mag hij dit niet omdat zijn prioriteit moet liggen in de veiligheid van andere verkeersdeelnemers en die is bij een fietsende agent tussen voetgangers in het geding. Toegevoegd na 6 minuten: In jouw geval is hij dus verkeerd bezig, aangezien je zelf zegt dat hij '' rustig 'verder reed en geen overvaller achterna zat en zelfs dan kan hij niet tussen wandelende mensen door crossen op zijn fiets. Toegevoegd na 9 uur: Je hebt het over een trottoir en dit is in mijn optie een stoep, een pad om op te lopen/wandelen. Ik moet er niet aan denken dat ik ineens opzij moet springen voor een agent die doodleuk over de stoep rijdt, nadat hij anderen erop aangesproken heeft. Aangezien hij niemand moet achtervolgen en gewoon rustig over de stoep fiets, zou ik zelf niet lang aarzelen en dit op het bureau melden. Ik heb een hekel aan dit soort machtsmisbruik als het niet nodig is!

Volgens de wet mag die agent daar fietsen. Al was het maar om 'er' snel bij te zijn als hij 100 meter verderop iemand....over het trottoir ziet fietsen. Hij is dan immers aan het werk, en kan op de stoep beter overzien of er iemand op de stoep fietst, en is er sneller bij omdat hij zelf op de stoep fietst. Van discriminatie is trouwens sowieso geen sprake, want de agent discrimineert jou niet door op de stoep te fietsen. Laat een agent gewoon z'n werk doen. Hij/zij fietst echt niet uit provocatie of voor de lol op de stoep, hij/zij doet gewoon z'n werk. Waarom moet je daar boos op worden en de agent gaan aanspreken? Natuurlijk gaat ook een politieagent wel eens de fout in, maar om iemand nou lastig te vallen omdat ie op de stoep fietst vind ik een beetje onzin. Een tijdje terug reed een agent mijn autospiegel eraf. Dezelfde middag stond ie bij me op de stoep: Hij had m'n nummer genoteerd en kwam netjes excuus aanbieden, vertellen hoe en waarom het gebeurd was, en de schade regelen. Het is geen makkelijk beroep, met een beetje vertrouwen help je zowel de politieagent als jezelf.

Officieel mag het niet,maar je weet toch wel dat de politie boven de wet staat?Hoevaak zie je niet dat als het stoplicht op rood staat de politie de zwaailichten en sirene aangooit,en net na de stoplichten deze weer uitzet.Het mag niet maar het gebeurt wel.En als je een agent hierop aanspreekt lachen ze je in het gezicht uit. Toegevoegd na 58 seconden: Ze mogen het alleen als ze snel ergens moeten zijn,of in een achtervolging zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100