Waarom zitten het Internationaal Strafhof, Joegoslavië-tribunaal, Internationaal Gerechtshof in Den Haag?

Ze moeten natuurlijk ergens zetelen, maar waarom is er voor Den Haag gekozen?

Toegevoegd na 4 minuten:
Waarom zijn ze niet verdeeld over verschillende landen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind dit een zeer goeie vraag, en ik weet er niet zo snel een antwoord op. Ik weet alleen dat de 'tribunalen' wel redelijk verdeeld over de wereld zitten, er zijn er namelijk nog veel meer dan alleen het Joegoslavië-tribunaal (Rwanda-tribunaal, Sierra Leone-tribunaal, Cambodja-tribunaal en nog een aantal). Toegevoegd na 5 minuten: Na wat zoeken is het historisch gezien wel logisch dat Den Haag zo'n 'belangrijke' plaats is voor de VN, omdat hier veel gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die uiteindelijk aan de basis hebben gestaan van de VN die we nu kennen. Zoek maar eens op "Vredesconferentie van Den Haag".

Het idee van een internationaal gerechtshof kwam voort uit een discussie in 1900 tussen de Russische diplomaat Friedrich Martens en de Amerikaanse diplomaat Andrew Dickson White, over de noodzaak van passende huisvesting voor het Permanent Hof van Arbitrage, dat opgericht was tijdens de eerste Vredesconferentie van Den Haag in 1899. Nederland handhaafde na 1839 (Belgische Opstand) een strikte neutraliteitspolitiek, waardoor Nederland een politiek neutraal gebied was. Koningin Wilhelmina behield echter wel goede internationale betrekkingen o.a. met tsaar Nicolaas II, de grote promotor van een internationaal strafhof. Nederland stelde grond beschikbaar om een vredespaleis te bouwen en zo geschiedde dat het in Nederland terecht kwam.

Het is een uitvloeisel van het vredespaleis,dat sinds jaar en dag in den Haag zetelt en waar vroeger al grote internationale strafzaken behandeld werden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100