Waarom zou ik me niet mogen inschrijven bij de gemeente als ik een koopwoning ga huren van iemand?

Binnenkort ga ik een huis huren van iemand die voor haar werk voor onbepaalde tijd naar het buitenland moet. Ze heeft een koophuis, die zij niet wil/kan verkopen. Zou ik me kunnen inschrijven bij de gemeente? En wat zijn de eventuele nadelen voor mijn verhuurder als ik me (zonder dat zij dat weet) toch inschrijf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij je vestigt in een nieuwe gemeente kun je je gewoon inschrijven in die gemeente. De nieuwe gemeente schrijft laat je uit schrijven in de oude gemeente. Je geeft als adres het huis van de verhuurder op. Dit heeft geen belangrijke consequenties voor de eigenaar vanuit gemeentelijk oogpunt, dan alleen dat er nu een persoon meer woont op dat adres. Dit is van invloed op de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Andere consequenties kan de eigenaar van de woning ondervinden van de hypotheekverstrekker, zoals dat hierboven als is omschreven.

Dat moet je even met de verhuurder bespreken: als je je officieel inschrijft op het adres, kan zij problemen met haar hypotheekverstrekker krijgen. Want officieel moet ze toestemming vragen bij haar hypotheekverstrekker om het huis te mogen verhuren. En die zal ze lang niet altijd krijgen, omdat de waarde van het huis daalt als ze het onderverhuurt. Als ze geen hypotheek op het huis heeft, is er geen probleem. Maar anderzijds: wil je wel illegaal huren? Wat heeft dat voor gevolgen voor jou? Zoek dat ook eerst goed uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100