Kan je, in Nederland, legaal je eten halen uit de vrije natuur?

Mag je een maaltijd bij elkaar scharrelen in de berm/het bos/een park etc.?
Bijv. noten, kruiden, eekhoorns, muizen, paddestoelen

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is verboden. Artikel 314 wetboek van strafrecht: "Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie." Toegevoegd na 2 minuten: Als je toestemming hebt van de eigenaar van het terrein, mag het wel.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr.html#2144

veel dieren planten en paddenstoelen zijn beschermd dus deze liggen niet voor het oprapen. niemand zal er een probleem mee hebben als je bramen of bosbessen plukt, maar een eekhoorn vangen en opeten ligt toch wel wat anders. je bent dan aan het stropen en hier zijn weer allerlei wetten en regeltjes aan verbonden. vissen mag je ook vangen en meenemen, maar hier is weer een vergunning voor, voor alle vissen geldt er een bepaald seizoen of minimummaat zodat het verboden is ze mee te nemen en thuis in de pan te gooien of te roken. het kan dus wel, maar hou de wet en regelgeving in de gaten. (dus niet in het park een eekhoorntje schieten terwijl er kinderen getuige van zijn!) :)

Je mag bessen, noten enzovoorts verzamelen. Hou je wel aan de regels. Ga bijvoorbeeld niet op terreinen die verboden zijn of langs de snelwegen of spoorbanen zoeken. En uitgezonderd zijn paddestoelen. Veel soorten paddestoelen zijn beschermd en mogen niet geplukt worden en daarnaast zijn velen ervan giftig.

Mits je niet professioneel te werk gaat (met van die speciale kammen om bessen snel van de struik te krijgen) staan ze in de meeste bossen wel toe dat je voor eigen gebruik wat bessen plukt. Dode dieren mag je vast wel mee naar huis nemen. Wee je dat er zelfs een speciaal kookboek is voor dode dieren die je op of langs de weg vind? Het "Original Roadkill Cookbook" van Buck Peterson. http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/original-roadkill-cookbook/1001004000719784/index.html Er zijn er meer die dit doen, zie filmpje.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=4kpqwUlQmZQ

Er mag best veel maar een aantal dier- en plantensoorten zijn beschermd. Ik denk dat het Handboek voor de Vinex-jager wel iets voor je is. Daarin wordt op ironische wijze uitgelegd hoe je in verstedelijkte gebieden je kostje bij elkaar kunt scharrelen zonder van de supermarkt gebruik te maken.

Bronnen:
http://www.handboekvoordevinexjager.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100