als je gearresteerd wordt maar je hebt niets gedaan, krijg je dan een compensatie?

stel je wordt verdacht van een misdaad omdat je toevallig voldoet aan een daderprofiel of toevallig op een bepaalde plek aanwezig bent en de politie heeft voldoende reden om je te arresteren.
later blijkt dat je een waterdicht alibi hebt en ze moeten je laten gaan, wat zijn dan je rechten en kun je een schadeloosstelling krijgen voor de tijd dat ze je hebben vastgehouden, al is het maar een half uur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. In Nederland is het voorarrest geregeld in het Wetboek van Strafvordering. Verdachten mogen niet langer in voorarrest zitten dan de duur van de daarna opgelegde vrijheidsstraf. De wet eist dat het voorarrest wordt verrekend met de opgelegde straf. Bij oplegging van een boete mág het voorarrest worden verrekend, bij oplegging van een vrijheidsstraf (gevangenisstraf of hechtenis) móet dat. Voorarrest mag maximaal 106 dagen en 15 uur duren. Het ophouden voor onderzoek valt ook onder voorarrest.

Indien u (definitief) wordt vrijgesproken of uw de zaak wordt geseponeerd, kunt u verzoeken om schadevergoeding. Dit kan zowel concrete schade betreffen, bijvoorbeeld in de zin van gederfd inkomen of het verlies van een baan, maar ook smartengeld. Voor de berekening van smartengeld wegens onterecht voorarrest wordt een standaardbedrag gerekend van €100 per in een politiecel doorgebrachte dag en €75 per in een huis van bewaring doorgebrachte dag.

Bronnen:
http://www.voor-recht.nl/rechten%20van%20a...

Helaas wel. Natuurlijk zijn er situaties waarin een schadevergoeding redelijk is bijvoorbeeld bij grove blunders van politie of justitie. Maar het belemmerd wel de mogelijkheden om daders te vinden. Ik vindt dat het risico om een keer ondervraagd te worden een kleine prijs is voor een groot stuk veiligheid die wij ervoor terugkrijgen.

Als blijkt dat iemand volkomen ten onrechte aangehouden (=gearresteerd) geweest is kàn het ministerie tot een (tamelijk geringe) schadevergoeding overgaan. Men heeft er daar zekere normbedragen voor, alsmede richtlijnen voor welke situaties welke schadevergoedingen gelden. Maar evenals bij een schadevergoeding voor gederfde levensvreugde (=smartengeld) zijn die bedragen, zoals hierboven al aangegeven, uiterst gering. Groet, Ton

Meestal krijg je pas een schadevergoeding als je echt langer vastgezeten hebt - dan heb ik het over weken. De politie is nou eenmaal niet foutloos, dus als je bijvoorbeeld een paar uur of een nacht vastzit en je blijkt ten onrechte vastgezeten te hebben, dan krijg je niks. Je krijgt tenslotte ook geen rekening voor logies en ontbijt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100