Als iemand onder valse voorwendselen je huis binnenkomt, is het strafbaar?

Overal op internet gaat het vooral over financiele schade, oneerlijke deur-aan-deur verkopers etc.

Stel iemand is onder valse voorwendselen in je huis wordt toegelaten. De schade is niet van financiele aarde, maar meer emotioneel... Die persoon verspreid smaad over je. Is het zinvol om vervolgens aangifte bij politie te doen? Kan deze persoon een straf krijgen en wat voor straf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst ff de wettekst: Wetboek van Strafrecht Titel XXV. Bedrog Artikel 326 Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaren of geldboete van de vijfde categorie. Ook emotionele schade is schade. Je zal zeker eerst aangifte moeten doen bij de politie. Die kunnen daar dan verder mee. Smaad verspreiden is trouwens ook strafbaar: In onderstaande link kun je meer vinden over smaad.

Bronnen:
http://www.iusmentis.com/meningsuiting/sma...

aanvullend op het onderstaande antwoord ook het verspreiden van smaad of laster is strafbaar. aangifte kan dus zinvol, als er voldoende bewijs is van een strafbaar feit (alleen met een aangifte kunnen gerechtelijk straffen opgelegd worden indien er voldoende bewijsvoering is) een aangifte is dus geen zekerheid dat er daadwerkelijk een strafrechtelijke vervolging zal komen. wel zal na de aangifte de dader aan de tand gevoeld worden en kan een verklaring afleggen. de straffen kunnen doorveel zaken bepaald worden -een mogelijk strafblad dader -leeftijd dader -verweer van de dader -bewijs materiaal -op welke wijze is er laster en smaad gepleegd -welke schade heb je hieraan ondervonden als aangifte niet mogelijk is is het raadzaam hier melding van te maken (er worden geen verdere stappen ondernomen bij een melding) valt er weer een soortgelijk iets voor of heb je nogmaals onenigheid met deze persoon sta je sterker (meldingen kan je achteraf niet meer maken namelijk, hoe meer meldingen hoe sterker je staat) ook kan het zo zijn dat deze persoon dit eerder heeft gedaan of met andere strafbare feiten (al dan niet vastgelegd in een melding) in verband gebracht kan worden (kenmerken, handelswijze etc) Toegevoegd na 1 minuut: aanvulling op John zijn antwoord dus (niet de onderste)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100