Hoe zit het met auteursrecht van afbeeldingen op internet?

Ik wil een afbeelding gebruiken die ik heb gevonden via google afbeeldingen. Deze afbeelding is onderdeel van een logo dat ik heb gemaakt.
Zit er op deze afbeelding auteursrecht of mag ik hem zomaar gebruiken?

Toegevoegd na 1 uur:
Het gaat mij om de onderstaande afbeelding/plaatje

Weet jij het antwoord?

/2500

Ga er maar vanuit dat op alle afbeeldingen die je vindt op het internet een auteursrecht zit en dat je deze dus niet zomaar kunt gebruiken. Uitzonderingen zijn afbeeldingen waarvan expliciet aangegeven staat dat ze gebruikt mogen worden. denk aan de afbeeldingen op Wikipedia Commons. Toegevoegd na 42 seconden: je zou dus op Wikipedia op zoek kunnen gaan naar een afbeelding die je kunt gebruiken in het logo.

Bronnen:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Hoofdpagina

Mijn dochter is een website aan het maken en wij liepen ook een beetje tegen dat probleem aan. Zij heeft de websites waar ze de afbeeldingen vandaan heeft aangeschreven om om toestemming te vragen om ze te gebruiken. Niet iedereen heeft geantwoord, maar de antwoorden die ze kreeg waren positief. Het is natuurlijk een verschil of een kind van 9 een afbeelding voor een website gebruikt, of dat jij hem voor een logo gebruikt, maar je zou het wel kunnen proberen, misschien krijg je wel gewoon toestemming.

Overal zit auteursrecht op, tenzij er expliciet bij staat dat er geen auteursrecht op zit. Probeer te achterhalen wie het plaatje gemaakt heeft en vraag toestemming om het te gebruiken. Artiesten vinden het vaak leuk als je hun spulletjes wil gebruiken, als je er maar bij vermeldt wat de bron is. Ik heb afgelopen week precies het zelfde aan de hand gehad. Ik heb via internet de Amerikaanse artiest die het plaatje gemaakt had, opgespoord en een nette e-mail gestuurd met wat ik er mee van plan was. Daarna kreeg ik toestemming om de afbeelding te gebruiken, zo lang ik er maar geen merchandise mee ging maken (ik mag hem dus niet op T-shirts laten drukken en de shirts verkopen). Als je nu absoluut niet kunt achterhalen van wie de afbeelding is (en je zoekt echt even goed door), kun je er denk ik wel van uit gaan dat je de afbeelding kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat er in de VS bedrijven zijn die zich specialiseren in het versturen van nep-claims omdat jij zogenaamd iemands beeldrecht geschonden zou hebben. Trap daar niet te snel in als het je overkomt.

Dit is een zodanig algemeen plaatje..dat je daarmee..daardoor.. nauwelijks inbreuk op de auteursrechten kunt maken. Je kunt dit, volgens mij, zonder enige gevaar gebruiken omdat het niet een specifiek logo of iets dergelijks is. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100