Kan een ouder een kind onterven?

Gezien de jarenlange slechte verstandhouding tussen mijn moeder en mij (mijn ouders zijn gescheiden) dreigt mijn moeder me te onterven. Niet dat dat mij iets kan schelen, maar hoe zit dat nou eigenlijk. Is het uberhaupt mogelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moeder kan jou wel onterven, maar dat betekent nog niet dat je helemaal niets krijgt. Je hebt sowieso recht op de 'legitieme portie', dat is de helft van het erfdeel dat je normaal zou krijgen. Dit deel bestaat uit een geldvordering en niet uit goederen.

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/overlijde...

In Nederland is dat niet mogelijk, wel kan zij een buitenlandse constructie gebruiken en dan vis je naast het net. Maar dat kost haar een boel geld.

Ja hoor, kijk maar naar Michael Jackson en zijn vader. Zijn vader erft helemaal niets!

Een kind heeft sowieso altijd recht op zijn of haar 'kindsdeel'. Dit is een minimaal gedeelte van de erfenis, dat het kind nooit ontnomen kan worden.

Je kan wel degelijk je kind onterven ben er dus zelf bij geweest toen mijn tante dat deed op haar sterfbed, met notaris er bij.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Kinderen en kleinkinderen houden altijd ten minste recht op de legitieme portie. Dat is de helft van het kindsdeel. Het kindsdeel is de hele erfenis gedeeld door het aantal kinderen (plus de partner). Dus bijvoorbeeld als jouw vader nog leeft ( en nog de partner van je moeder is) en je nog 1 broer hebt, is jouw kindsdeel 1/3 en je legitieme portie 1/6 van haar nalatenschap. Wel kan je moeder ervoor zorgen dat er niets meer te erven valt door alles voor haar overlijden al weg te geven aan goede doelen. Dat kan zelfs bij de woning door bijvoorbeeld een hoge hypotheek af te sluiten zodat er geen overwaarde meer in het huis zit of door de woning te verkopen onder het beding dat ze er tot haar overlijden kostelijke mag blijven wonen. Alleen treft ze daarmee ook haar partner of eventuele broers en zussen. Toegevoegd na 3 minuten: Sorry, had even over het hoofd gezien dat je ouders gescheiden zijn. Die erft dus niet. Maar een eventuele nieuwe partner van je moeder mogelijk wel.

Onterven kan niet, zoals beschreven, maar je moet wel je legitieme portie opeisen. Daarvoor moet je wel weten dat de erflater overleden is.

Als je moeder (is) hertrouwd kan ze een testament op de langstlevende partner afsluiten en je op die manier ook proberen te onterven. In de praktijk houdt dit namelijk in dat haar nieuwe partner dan alles erft als zij overlijdt, behalve het legitieme portie wat jou toekomt op papier. Dit wordt echter pas uitbetaald als deze partner ook overlijdt of als hij hertrouwt (indien dit zo in het testament wordt opgenomen). Als hij niet hertrouwt, en hij maakt alle bezit op inclusief de waarde van de legitieme portie(s), dan krijgen de kinderen niets omdat er niets meer van het bezit over is. Volgens mij zit het nog steeds zo. De partners zijn in Nederland erg goed beschermd tegen opeisen van het legitieme erfdeel, van kinderen. Als je moeder niet hertrouwd is krijg je je kindsdeel wel bij overlijden van haar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100