Met auto in slip geraakt door modder op de weg van landbouwer auto total loss wie betaald mijn onkosten??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uitzoeken of landbouwer familiale verzekering heeft. Ook moet de staat van de wegen goed zijn ,anders kan de desbetreffende gemeente aansprakelijk worden gesteld! Alleszins p.v . laten opmaken door politie! Toegevoegd na 3 uur: U moet een schriftelijke verklaring hebben ,die opgesteld is van de politie als bewijsstuk .

Degene die, gezien de omstandigheden op de weg, de auto met te hoge snelheid over de modderstroom heeft laten rijden draait voor de kosten op.

Anticiperen. Snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Je draait er zelf voor op.

jij zelf... jij bent diegene die op de weg reed, en je moet ten allertijden voorbereid zijn dat wegen vuil kunnen zijn...

Bronnen:
Eigen ervaring

t zou kunnen dat je de boer gedeeltelijk aansprakelijk kan stellen als er geen gevarenbord geplaatst was, maar in feite blijf je zelf verantwoordelijk. Al is dat modderbord tegenwoordig verplicht, alleen door de aanwezigheid van een bord voorkom je geen ongelukken. Dat blijft toch een zaak van gezond verstand. Ik ben tegen een boom geklapt, kan ik nu de gemeente aansprakelijk stellen dat ze die boom op een (voor mij) gevaarlijke plek niet eerder gekapt hebben...? beetje overdreven lijkt me.

De landbouwer is als hij een spoor van modder op de weg achterlaat,verplicht deze op te ruimen. In ieder geval een waarschuwingsbord te plaatsen,met slipgevaar. Aan de andere kant heeft U als automobilist zelf ook een stukje verantwoording. U rijdt in een buitengebied,en weet dat U in deze tijd zoiets kunt verwachten.

Als het een openbare weg is en de landbouwer heeft GEEN waarschuwingsborden voor slipgevaar geplaatst, dan is de landbouwer vaak met succes aansprakelijk te stellen. Dus is het zaak het politierapport/ onderzoek af te wachten. Is er geen politie bij geweest en zijn er geen getuigen , dan wordt het lastig....... Is het een eigen weg van een landbouwer, dan kun je er van uitgaan dat nu veel mest wordt uitgereden en is het aanpassen van de snelheid logisch. Weliswaar moet je altijd de snelheid op de wegomstandigheden aanpassen , maar is er modder vlak na een bocht en is het veel, dan slaat het profiel van je autobanden dicht en dan is rijden met welke snelheid dan ook soms onmogelijk. Zelf woon ik in agrarisch gebied en dan is het uitkijken geblazen. Het eerste antwoordt is deels waar, je moet altijd je snelheid aanpassen maar de landbouwer moet EN waarschuwingen plaatsen EN direct daarna de weg schoonmaken. Doet hij dit niet dan is hij aansprakelijk te stellen. Veel hangt af van of je bewijs vam de situatie hebt (politie erbij, getuigen, ontbreken van waarschuwingsborden enz.)

De boer is verantwoordelijk voor het gevaarlijk bevuilen van de weg. Hij had dit schoon moeten maken en zo lang de weg vuil was had hij de weggebruikers op het gevaar moeten wijzen middels borden. Alle antwoorden hier die zeggen dat jij zelf verantwoordelijk bent, kloppen niet. Ze weten duidelijk niet hoe het juridisch in elkaar steekt.

Zoek uit wie de wegbeheerder is en of deze waarschuwingsborden heeft laten plaatsen. Als je de fout in bent gegaan aan het begin van de drek zou daar nog een kans voor je liggen. Als je al een tijd door de drek hebt gereden en toen de slip in bent gegaan wordt het een moeilijk verhaal. Als de boer te traceren is die eea is verloren/heeft uitgereden kan je proberen die aansprakelijk te stellen.

In het algemeen dient u de weg te kunnen overzien en uw motorvoertuig tijdig tot stilstand te kunnen brengen op het vrije weggedeelte en uw snelheid aan te passen. U kunt op uw klompen aanvoelen dat u in een gebied met agrarische bestemming extra alert moet zijn ivm het verweiden van vee, het uitrijden van mest, bieten of aardappelencampagne . Vaak zet men borden uit om dat aan te geven. Bedenk ook dat er meerdere landbouwers of veeboeren van de openbare weg gebruik maken met tractoren en landbouwwerktuigen. En indien u iemand aansprakelijk wilt stellen dan dient u wel de juiste persoon voor u te hebben. Onderzoek kan ook aantonen dat u te hard reed op banden met onvoldoende profiel, of niet bevoegd was om te rijden. Vernemen we nog hoe het afgelopen is? Dat maakt de vraag compleet.

In geval van schade door vervuiling van het wegdek kunnen er 3 aansprakelijken zijn: 1 de directe veroorzaker (bestuurder van het voertuig). Als die zijn rijgedrag niet (voldoende) heeft aangepast aan de redelijkerwijs te verwachten of waar te nemen slechte omstandigheden op de rijweg, dan draagt hij (mede)verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de slippartij, aanrijding en dus de schade. 2. de vervuiler. die mag wel met zijn voertuigen van de openbare weg gebruik maken, maar hij mag ze niet bevuilen en daardoor een gevaar creëren voor de overige weggebruikers. gebeurt dat onvermijdelijk toch (zoals bij landbouwverkeer) dan heeft hij de wettelijke plicht de vervuiling zo snel als mogelijk te verwijderen. doet hij dat niet, dan draagt hij (mede)verantwoordelijkheid voor de gevolgen. 3.de wegbeheerder. de wegbeheerder is verplicht goed onderhoud te plegen aan de wegen die aan zijn zorg zijn toevertrouwd. als blijkt dat er sprake is van een vervuiling, veroorzaakt door een onbekend gebleven derde, waarvan hij in alle redelijk op de hoogte had kunnen zijn (als hij zijn verplichtingen als goed wegbeheerder correct was nagekomen), moet hij die vervuiling meteen (doen) verwijderen. doet hij dat niet, dan kan hij dus (mede) verantwoordelijk zijn voor de schade. als schadelijder zul je dus een aantal feiten moeten aantonen om je schade volledig vergoed te krijgen: 1. de slippartij ligt niet aan het eigen rijgedrag 2. de gegevens van de vervuiler 3. de vervuiler heeft niet aanstonds de troep opgeruimd eventueel, als de vervuiler onbekend is: 4. de wegbeheerder kon van de situatie op de hoogte zijn 5. de wegbeerder is zijn verplichting onvoldoende nagekomen. Het is geen gemakkelijke opdracht. Ik wens je daarbij veel succes. Heb je een rechtsbijstandverzekering, meld de zaak daar dan aan. die hebben meer met dat bijltje gehakt.

Jij moet de kosten zelf betalen. Het is lekker makkelijk om zelf onverantwoord over een weg van een landbouwer te rijden en dan de schuld in zijn schoenen te schuiven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100