Geldt de zwijgplicht van een arts of andere zorgverlener altijd en in iedere situatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, want er zijn uitzonderingen. Het verschoningsrecht houdt in dat een arts tegenover de rechter-commissaris en de politie bepaalde vragen niet hoeft te beantwoorden als hij daarmee in conflict komt met zijn zwijgplicht. Zo heeft een arts bijvoorbeeld geen aangifteplicht als een patiënt een ernstig misdrijf heeft begaan. Er kunnen zwaarwegende redenen zijn om het beroepsgeheim te doorbreken. Dat mag alleen in de volgende gevallen: na toestemming van de patiënt zelf vanwege een wettelijk voorschrift (bijvoorbeeld de infectiewet) bij een conflict van plichten

Bronnen:
http://www.ceg.nl/cgi-bin/ondw.pl?id=51

ja

Nee. Als je aan de zorgverlener een moord bekent, moet hij dit melden bij de politie. Dan geld de meldingsplicht die voor iedereen geld.

ligt eraan wat je in vertrouwen meld.. een arts heeft een zwijgplicht als het over medische dingen gaat maar als je iets gaat bekennen dan vervalt de zwijgplicht..

Bronnen:
mijn broer is een arts

Ik ben zelf verpleegkundige en heb mijn beroepsgeheim. Toch wanneer het in het voordeel is van mijn client wil ik wel eens buiten het beroepsgeheim gaan. Maar dan wel met toestemming van de betrokkene. Verder zal ik nooit buiten mijn boekje gaan

Ja, maar er zijn uitzonderingen. - als 3 artsen jou behandelen voor één kwaal, dan kunnen ze ongestoord onderling overleggen over jou, en je ziekte. - een specialist, mag zonder jouw toestemming zijn bevindingen delen met je huisarts, zeker als je huisarts je heeft doorverwezen. Geldt ook als je specialist je verder doorverwijst. - als je een ziekte hebt, die levensbedreigend is voor anderen, dan mag de arts actie ondernemen zonder jouw toestemming (besmetting) Verder mag een arts veel met anderen delen, als dat in jouw belang is, en alleen na jouw toestemming. Ook zijn er nog heel veel situaties, waar van geval tot geval wordt bekeken, of het wel of niet mag. Zoiets kan achteraf getoetst worden. Denk aan mishandeling, en criminele activiteiten. Zo zou het kunnen zijn dat je een inbraak rustig aan je arts kunt opbiechten, zonder verdere gevolgen, maar dat het met een dubbele moord weer net iets anders ligt.

Zolang het inherent is aan je beroep binnen je amt/beroep blijft kun en mag je je beroepen op je zwijgplicht. Gegevens die je hebt verkregen dienen als vertrouwelijk te worden beschouwd. Helaas heb ik in mijn werkzaamheden te vaak meegemaakt dat iemand wil suicideren danwel automutileren (zelfdoding of verwonding) Op dat moment gold voor mij de zwijgplicht niet meer. Denk dat het gerelateerd is aan de situatie en niet altijd geldt.

Als er sprake is van gevaar voor anderen (besmettingsgevaar) mag de zwijgplicht doorbroken worden. Ook kan de rechter een arts dwingen dat te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100