Hoe vaak komen stroomstoringen voor in Istanbul?

Elke twee of drie dagen is hier (Istanbul, wijk Beyoğlu) wel een stroomstoring. Meestal 's nachts. Meestal slechts een paar seconden; daarna springen de generatoren aan die tegenover mijn appartement in een gebouwtje aan straat staan, waarna er weer stroom is. Na een minuut of vijf, soms tien, gaan de generatoren weer uit - kennelijk is dan de normale stroomvoorziening hersteld.

Het feit dat er een gebouwtje staat met een stuk of drie generatoren erin, doet vermoeden dat het heel gebruikelijk is dat er kortdurende stroomstoringen zijn.

Hoe vaak komen stroomstoringen nu werkelijk voor? En hoe komt het dat de normale stroom relatief vaak voor korte tijd uitvalt?

Toegevoegd na 12 minuten:
 
In Kayseri, ook een enorme stad, heb ik nooit iets van stroomstoringen gemerkt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Die komen wel vaak voor, niet alleen in Istanbul maar in heel Turkije. En dat komt door te veel elektrischetijd wordt verbruikt, en het stroomhuisjes kunnen daar niet tegen, teveel strom. En de zekeringen slaan af...

Een aantal jaar geleden was er sprake van nieuwe elektriciteitsvoorzieningen in oude wijken van Istanbul. Beyoglu behoort tot het oude gedeelte, het kan daarmee te maken hebben. Zelf heb ik het toen ik in Istanbul was, niet meegemaakt. Maar Istanbul heeft een ingewikkeld en slecht infrastructuur, stroomstoringen komen er vaker voor. Soms iedere dag wel een paar keer, soms ook weken niet. Maar als ze er nu aan het werk zijn, zal het inderdaad veel vaker voorkomen. Dat geldt b.v. met water in Ankara. Deze stad kampt al eeuwen met een water te kort, waardoor bepaalde delen soms een dag geen water krijgen. Het blijft een tweedewereldland.