Vraag over normen en waarden, over hoe ze bijelkaar horen. (?)

Ik wil graag voorbeelden van een waarde, en welke norm daarbij past. Zelf heb ik een beetje moeite met het koppelen, kan dit kloppen?
Waarde: eerlijkheid, Norm: men verwacht dat je de waarheid spreekt (of dat je niet liegt).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een waarde is een echt doel dat we belangrijk vinden. Een norm is het meetbaar maken van feiten om dat beoogde doel te bevorderen. Waarde: rij veilig in het verkeer. Dus niet te snel Norm: snelweg 120 of 100, stad 50, woonerf 30km/h Waarde: rij veilig en drink niet te veel Norm: max 0,5 promille alcohol in je bloed Waarde: we willen veilig zijn voor onberekenbare medemensen. Norm: Niemand mag vuurwapens dragen zonder daarvoor een vergunning te hebben. Het is duidelijk dat normen niet meer dan een poging zijn om de waarde te realiseren. Bovenstaande normen hebben we in wetten vastgelegd met elkaar. Elke groep mensen, groot of klein, kan ook zijn eigen, vaak ongeschreven normen ontwikkelen. Die ook weer kunnen verschuiven of veranderen.

Een norm is vaak (niet altijd) meetbaar. Dus jouw voorbeeld vind ik lastig, want hoe meet je of iemand de waarheid spreekt? Ik heb wel andere voorbeelden voor je: Waarde: veiligheid op de weg Norm: een alcoholpercentage van max ...%, of een maximumsnelheid van 50 km Waarde: een goed product leveren (bv een stoel) Norm: product moet tenminste 10.000 zituren meegaan (is natuurlijk voorbeeld) Waarde: een niet crimineel land norm: de criminaliteit moet onder x% liggen.

Norm is je gaat niet in de tuin van de buren zitten. Waarde is hier volgens mij dat het zijn eigendom is en niet het mijne. Anders wordt het als hij toestemming heeft gegeven, maar hij bepaalt de voorwaarden.

Normen zijn concrete richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociaal verkeer. Normen vormen de verbinding tussen de algemene waarden (zoals vrijheid, rechtvaardigheid) en de concrete gedragingen; het zijn opvattingen over hoe men zich wel of niet moet gedragen in concrete omstandigheden. In bijna alle samenlevingen komen normen voor als: je mag niet doden en je mag niet stelen. De belangrijkste normen zijn wetten en mores (zeden of morele normen). Waarden zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd. Er bestaan twee soorten waarden: * Instrumentele waarde: een betekenis die door concrete personen of groepen feitelijk wordt verleend aan personen zaken of gebeurtenissen. Waarden zijn veelal collectief, maar kunnen zeer persoonlijk worden beleefd. Het sociaalwetenschappelijke mentality-onderzoek is een waarden- en leefstijlonderzoek dat uitgaat van een onderverdeling van de maatschappij in traditionele waarden (Behouden), moderne waarden (Bezitten, Verwennen) en postmoderne waarden (Ontplooien, Beleven).[1] * Intrinsieke waarde: waarden die nagestreefd behoren te worden vanuit de gedachte dat het goede gedaan behoort te worden. Ethische waarden blijven hun betekenis en geldigheid behouden, ook als ze feitelijk niet gedragen worden door mensen en groepen. Voorbeelden van ethische waarden zijn gerechtigheid, liefde, vrijheid en gelijkheid. Het zijn de motieven en idealen waarop de concrete normen zijn gebaseerd. Het zijn ook de grootheden die met de normen bereikt willen worden. Er zijn normen en regels om deze waarden te bereiken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Normen_en_waarden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100