Het boek 'Eindeloos bewustzijn' van dr. Pim van Lommel is een wetenschappelijk antwoord op bijna dood ervaringen. Zijn medici ook overtuigd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, zeker niet. Dat komt doordat het boek van Pim van Lommel GEEN wetenschappelijk boek is. Hij doet het weliswaar maar al te graag anders voorkomen, maar dat is - sorry dat ik het zo "hard" moet zeggen - pure marketing. Het boek van Van Lommel hangt van speculaties aan elkaar. Hij gaat weliswaar uit van echte gevalsbeschrijvingen, maar hij interpreteert die slechts op één heel bepaalde manier: hij belicht alleen die aspecten die in zijn straatje passen, en alle andere mogelijkheden negeert hij. Daar komt bij, dat zijn boek vol fouten staat. Als je zijn boek leest met wat achtergrondkennis over deze materie, vind je op elke pagina minimaal één fout. En dat is als je je beperkt tot de echt grove fouten. Als je ook de kleinere fouten, de onnauwkeurigheden, en de selectieve weglatingen meetelt, kom je tot bijna één fout per alinea (!). Om een lang verhaal kort te maken: nee, de medici zijn niet overtuigd, en daar hebben ze alle reden toe!

Bronnen:
http://www.skepsis.nl/blog/2008/04/eindelo...
http://www.skepsis.nl/eindeloos-bewustzijn.html
http://www.skepsis.nl/faseruimte.html
http://www.skepsis.nl/nonlokale_biologie.html

Pim van Lommel is een van veel gezondheidszorg professionals die die vragen stelt over BDE. In het buitenland zijn veel wetenschappers bezig om dat fenomeen te onderzoeken. De boek van Pim van Lommel is uitstekend maar de over meerderheid van de wetenschappelijke wereld reageert op zijn onderzoek op zeer sceptisch manier op zijn zachtst uitgedrukt. Toch zijn er meer en meer serieuze onderzoeken die er op duiden dat de getuigenissen van vele duizenden mensen duiden op een mogelijkheid van een levende niet locaal gebonden bewustzijn. De volgende links zal je zeker interessant vinden: http://www.skeptiko.com/near-death-experience-research-debate-with-steven-novella/ http://www.nderf.org/

De medici zijn het eensluidend met elkaar eens, dat er voor deze ervaringen andere wetenschappelijke uitleg is, maar in hun uitleg zijn ook zwakke plekken, zo hier en daar mist de uitleg wat, het is niet zo zwart en wit als ze zeggen, maar zonder het boek van P. v. d. gelezen te hebben, is de wetenschappelijke uitleg duidelijk en overtuigend. Gek genoeg is zonder deze kennis, het boek van P. v. L ook duidelijk en overtuigend. En ook hier zijn zwakke plekken te vinden.

Het volgende artikel weerlegt de beweringen van de Nederlandse cardioloog Pim Van Lommel, die eerder de normale fysiologische verklaringen voor BDE naast zich neer legde. Het artikel is geschreven door medici. Dus nee, de medici zijn niet overtuigd. http://skepp.be/artikels/randwetenschap/bijna-doodervaringen/andere-artikels-bde/bijna-doodervaringen-wetenschappeli

Met de medici heeft van Lommel eigelijk het minste te maken en gaf zelf al aan dat het een stel kwakzalvers zijn en dat het hen slechts om het geld gaat. Het bewustzijn is mijns inzien eindeloos, maar wij weten er nog niet het fijne van. Onze gedachte wereld komt als een leeg schoolbord in leven en door verstaan van woorden krijgt men verstand=verstaan en kan men door woorden =waarden geven aan de zin van het leven. Lichamelijk en geestelijk zijn 2 aparte zaken, alleen het gevaar is dat geestelijk te veel aan invloeden van buitenaf goed/kwaad beinvloed kan worden. ( staat/kerk) Doch zelfnadenkers en kunstenaars hebben daar het mindste last van... ook de geest diend geheel zijn eigen weg te vinden en die vond Pim van Lommel dan ook. B.W.Hietbrink vond deze weg in dat; alle talen terug naar één oertaal betkenis gaan... namelijk het dialekt-diets. Men hoeft nergens een geleerde in te zijn om iets te willen ontdekken. Doch de geleerde; dát zijn juist de meest verkeerde! Die meest slechts in eigen beroepsbelang studeerde, en veranderingen juist dáárom in de weg staan. Hietbrink spreekt een levenlang uit deze ervaring. Toegevoegd na 10 minuten: SKepsis=zo-ik-heb-zo-iets... en in feiten hebben ze niets dan geleerde of de opvattingen der gevestigde orde naar de mond te praten, want ook daar is het meest geld weg te halen. Opvallend : zijn ze nooit in voor andere inzichten dan clicé inzichten.

Bronnen:
Hietbrink 'Kwispelen met taal'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100