Hoe neutraal was het woord 'neger' in de 19e eeuw?

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een vraaggesprek met Emma Assante, oud-Kamerlid voor de PvdA, waarin zij vertelt dat ze schrok toen haar dochter thuis vertelde dat het woord 'neger' hetzelfde betekent als een 'bruin iemand'. Zij stelt dat het altijd een scheldwoord van witte mensen jegens bruine mensen is geweest. Nu lijkt het me in onze tijd zo dat deze term inderdaad geen neutrale betekenis meer heeft.

Maar hoe zat dat in de negentiende en (begin) twintigste eeuw? Voor mijn gevoel heeft het begrip 'neger' dan vaak geen negatieve connotatie, in tegenstelling tot een bewust negatief bedoelde term als 'nikker' en aanverwante termen. Ik heb het idee dat een aantal termen voor mensen van Afrikaanse afkomst relatief recent een negatieve lading heeft gekregen. Ik ben me zeer bewust van de

Weet jij het antwoord?

/2500

In de 19e eeuw was het woord neger nog een neutraal, onbeladen woord. In de VS is het verwante woord nigger sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw steeds negatiever beladen geraakt. In Nederland hebben leenwoorden uit het Afrikaans als nikker of kaffer in dezelfde periode een vergelijkbare beledigende betekenis gekregen. De term neger was aanvankelijk volkomen normaal, maar werd in de 21 eeuw meer en meer racistisch beschouwd. In de veertiende uitgave van de Van Dale (2005) werd het label ‘beledigend’ aan neger toegevoegd. De naam van de negerzoen, in 1920 geïntroduceerd, werd ook veranderd. Sinds 2006 komt het woord neger er niet meer in voor.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/neger
https://nl.wikipedia.org/wiki/Neger

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100