Is dat niet een soort van discriminatie om een bepaalde groep voor te trekken?
het is juist andersom, mbo'ers krijgen gatis stufi terwijl op het hbo de stufi hier een lening is, in dit geval wordt het lagere niveau juist beloond.
@popeye : Waarop krijgen studenten dan korting op ? Volgens jou " overal " .
Ja maar ze krijgen korting op fietsen, korting in kroegen, korting in bepaalde.winkels, korting op telefoon abonnementen. Mbo,ers moeten zelf hun opleiding betalen en alleen met een bol opleiding krijgen ze een lening die terug betaald moet worden.
Het is overigens ook niet zo dat mbo'ers nergens korting krijgen:
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194417/Studentenkorting-voor-mbo-ers-Lang-niet-overal
Beter af bij meeste bedrijven
Bij de meeste bedrijven zijn mbo'ers beter af. Of het nou gaat over het huren van een auto in de stad, een bezoekje aan de bioscoop of een pizza bestellen met studentenkorting: mbo'ers hebben dezelfde rechten als andere studenten.
OF
Korting 'alleen voor assertieve mbo'ers'
In de stad zijn ook tal van diensten beschikbaar waar studenten met een geldige collegekaart korting krijgen. Eén daarvan is Swapfiets. Voor vijftien euro per maand kun je daar een fiets huren. Studenten kunnen de fiets met drie euro korting per maand meenemen.
Een belletje naar het bedrijf leert dat 'alleen assertieve mbo'ers' aanspraak maken op de korting. Dat zegt een medewerker. Met andere woorden: de korting is eigenlijk voor hbo- en universiteitsstudenten, maar als een mbo'er er specifiek om vraagt blijkt er wel wat mogelijk.
De studiefinanciering voor een bol opleiding wordt een gift als je de opleiding succesvol afrondt. Dus je opmerking dat dit een lening is die moet worden terugbetaald klopt niet. Ik dacht dat er voor mbo'ers ook een mbo card is, een soort CJP pas waarmee je ook bij veel dingen korting kunt krijgen, zoals de bioscoop of bepaalde winkels.
Waarom ? Heel simpel, het is een foutje in de wet. MBO'ers worden onder de term 'deelnemers' geschaard, terwijl hun leeftijdsgenoten aan universiteiten en hogescholen 'studenten' genoemd worden. Maar dat wordt aangepast: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/nieuws/2018/05/31/mbo%E2%80%99ers-heten-voortaan-officieel-student Mbo’ers heten voortaan officieel student Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) gaat wettelijk verankeren dat jongeren in het mbo voortaan aangesproken worden als student. De huidige term deelnemer is niet dekkend voor de positie van mbo-studenten. Van Engelshoven: “Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht.” Het streven is om de wet in het studiejaar 2020-2021 gewijzigd te hebben. Vanaf dat studiejaar worden dan ook in de wet mbo’ers studenten genoemd. Hiermee komt Van Engelshoven tegemoet aan een wens van jongeren in het mbo.
-
Dit geeft geen antwoord op de vraag. Ook als de wet is aangepast en mbo'ers ook studenten worden genoemd, zal het onderscheid blijven tussen korting voor hbo/wo-studenten en geen korting voor mbo-studenten.
Nee !!!
Dát is nu precies de reden dat de minister de wet aan wil passen. In de praktijk word er door partijen onderscheid gemaakt op het 'student' zijn of niet.
MBO'ers zijn (wettelijk) (nog) géén studenten en vallen dus buiten veel regelingen.
Zie voor de onderbouwing: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/van-deelnemers-naar-studenten-mbo-ers-vinden-erkenning-in-promotie-tot-student~b42664c3/
Min.
Inekez1 heeft gelijk. Lees vooral je eigen link:
"Aan die ongelijkheid kan wijziging van de wet vooralsnog weinig doen."
@LeonardN
Het onderscheid komt voort uit dit verschil in de wet. (dát is mijn punt)
Door het verschil op te heffen wordt de oorzaak weggenomen. Helaas is het geen machtsmiddel om de reeds scheef gegroeide situatie in 1x recht te trekken. Maar dat beweer ik ook nergens.
"(dát is mijn punt)"
Dat blijkt niet uit je reactie hier:
"In de praktijk word er door partijen onderscheid gemaakt op het 'student' zijn of niet.
MBO'ers zijn (wettelijk) (nog) géén studenten en vallen dus buiten veel regelingen."
Als MBO'ers straks ook studenten heten verandert er niks. Ze vallen dan niet per definitie opeens wel in die regelingen.
Als een kroeg of wat dan ook MBOstudenten korting zou willen geven mag dat allang net zo goed, daar is geen wetswijziging voor nodig.
Als bedrijven denken dat ze met MBO-korting meer kunnen verdienen, dan doen ze dat al of hadden ze dat allang gedaan. Bedrijven gaan dan echt niet in de wet kijken en beslissen dan "Oh MBO'deelnemers heten geen studenten dus..."
Ik zie je punt niet. Je punt blijkt niet uit je antwoord en je reactie.
Ik blijf bij mijn min.
Naar mijn mening maak ik het punt wel degelijk duidelijk.
Maar we hoeven het niet eens te zijn :-)
Toch een kleine verduidelijking, maar dat is meer een interpretatie (dus geen klip en klare bron voorhanden) van een paar berichten die ik hierover gezien heb.
Het 'student' zijn is in met name landen als de VS een belangrijk criterium voor b.v. kortingen, voorkeursbehandelingen e.d. Daar komt die gewoonte vandaan.
Dan gaan bepaalde bedrijven zich daarbij richten op een bepaalde doelgroep. Voor sommige bedrijven zijn HBO en universiteitsstudenten een interessantere doelgroep dan de lagere klasse van de MBO'ers. Om niet van discriminatie beschuldigd te worden hebben die bedrijven dit wettelijke onderscheid tussen 'deelnemers' en 'studenten' aangegrepen om onderscheid te kunnen maken en te 'rechtvaardigen'.
Voor andere bedrijven is het gemakzucht geweest. a-la: "Wij hebben geen zin om als die scholen apart op hun niveau te beoordelen en accepteren alleen maar studentenkaarten."
(vervolg)
Door nu de wet te wijzigen wordt het moeilijker dit onderscheid vol te houden. Hopelijk gaan bedrijven dat nu ook minder doen.
Maar, in mijn optiek, (en blijkbaar ook die van de minister) blijft de oorzaak het feit dat bedrijven al te gemakkelijk de mogelijkheid is geboden dit onderscheid te maken. Was dat niet zo makkelijk, dan was het onderscheid in de praktijk waarschijnlijk ook nooit zo duidelijk ontstaan.
"Naar mijn mening maak ik het punt wel degelijk duidelijk."
In de reacties wel, in je antwoord vind ik er niks van terug. Ik denk dat de minnaars net als ik niet lezen wat jij bedoelt. Je antwoord lijkt te zeggen dat de huideige wet nodig is om dit onderscheid te mogen maken en dat de nieuwe wet dit volledig aan zal passen. In je reacties komt je punt veel duidelijker EN genuanceerder door.
Ik vind je reacties zelfs zo goed onderbouwd dat ik mijn eerdere antwoord weggehaald heb en aangepast. De min laat ik echter staan, ik zie nog steeds niet hoe je op zich kloppende punten in de reacties uitgelegd zouden zijn in je antwoord. Je lijkt heel wat anders te impliceren wat je in de reacties juist expliciet goed verwoord.
Korting geven is een vorm van klantenbinding. Elke ondernemer kan zelf bepalen voor welke groep er een korting geldt. Verwacht de ondernemer dat hij met een kortingsactie uiteindelijk meer winst zal maken (meer klanten, meer omzet, en/of studenten die ook na hun studietijd klant zullen blijven zonder de korting), dan is het lucratief om een dergelijke korting te geven. Zou de korting voor 'iedereen' gelden, of voor alle studenten, of voor iedereen jonger dan 30, dan wordt de kortingsprijs al gauw als gewone prijs gezien en is de prikkel om gebruik te maken van die 'exclusieve korting' verdwenen. Het is dus niet altijd zo dat de ondernemer meer winst maakt als hij de kortingsactie laat gelden voor een grotere groep mensen. Ondernemers denken in de eerste plaats aan hun eigen winst, op de korte of langere termijn.
Zelfs onder hbo/wo-studenten wordt nog onderscheid gemaakt. Denk aan een muziekwinkel die alleen korting geeft aan studenten van het conservatorium. Maar als een ondernemer denkt winst te kunnen halen uit een kortingsactie die ook geldt voor mbo'ers, zal hij dat zeker niet nalaten. Sportzaken die korting geven aan studenten zouden bij mbo-studenten een hele nieuwe doelgroep binnen kunnen halen.
Zelfs onder hbo/wo-studenten wordt nog onderscheid gemaakt. Precies dat.
Dat is een vrije keuze van de bedrijfsvoerders, een keuze die hoewel het wellicht op discriminatie lijkt, gemaakt mag worden. Ook nadat de wetswijziging/naamswijziging ingevoerd is straks, zal dat mogen: --- https://nos.nl/op3/artikel/2231314-mbo-ers-willen-officieel-studenten-heten.html Mbo'ers weigeren in een kroeg omdat ze mbo'ers zijn, mag wettelijk gezien: het is niet verboden om onderscheid te maken op basis van opleidingsniveau. Wel zegt het College voor de Rechten van de Mens dat in internationale mensenrechtenverdragen staat dat overheden niet mogen discrimineren op basis van sociale klasse. Bedrijven hoeven zich daar niet aan te houden. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/van-deelnemers-naar-studenten-mbo-ers-vinden-erkenning-in-promotie-tot-student~b42664c3/ Ook kunnen ze vaak geen lid worden van studentenverenigingen of krijgen ze geen studentenkorting in winkels. Aan die ongelijkheid kan wijziging van de wet vooralsnog weinig doen. --- De staat is dus de enige die hier geen onderscheid mag maken, daarom is er dus geen verschil in OV-korting. Bedrijven mogen dat onderscheid maken en zullen straks wellicht minder de neiging hebben dat onderscheid aan te houden, zodra ook mbo'ers ook studenten heten. ---- Je opmerking dat enkel wo/hbo-studenten korting krijgen klopt overigens niet. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194417/Studentenkorting-voor-mbo-ers-Lang-niet-overal Beter af bij meeste bedrijven Bij de meeste bedrijven zijn mbo'ers beter af. Of het nou gaat over het huren van een auto in de stad, een bezoekje aan de bioscoop of een pizza bestellen met studentenkorting: mbo'ers hebben dezelfde rechten als andere studenten. ---- Uiteindelijk beslissen dus de bedrijven en instanties zelf wie ze korting geven. De huidige wet maakt het bedrijven makkelijk(maar niet nodig) mbo'ers uit te sluiten aangezien ze al geen studenten heten, maar als ze straks wel studenten heten blijven bedrijven het recht houden deze specifieke groep studenten geen korting te geven of toegang te verlenen. En bedrijven kunnen en kiezen er dus soms al voor mbo'ers ook korting te geven op de zelfde basis als wo/hbo-studenten.
Ook voor toelating van verenigingen geldt wederom hetzelfde:
https://nos.nl/op3/artikel/2235633-mbo-ers-nog-niet-welkom-bij-studentenverenigingen.html
Van de achttien verenigingen die NOS op 3 heeft benaderd, heeft geen enkele vooralsnog laten weten dat ze het beleid aanpassen. Wel laat een aantal verenigingen weten dat ze over het mbo-lidmaatschap willen nadenken. "Het is ontzettend interessant wat de minister heeft gezegd", zegt bijvoorbeeld Mirle Buurma van Laurentius. "Het zet ons aan het denken en leidt tot een discussie binnen onze vereniging."
Het is een vorm van prijsdiscriminatie. Bedrijven hopen, door lagere prijzen voor studenten, een groter deel van de studentenmarkt te bereiken en dus meer winst te draaien. Ik denk dat de reden dat ze zich niet richten op mbo'ers is dat deze vaak nog thuis wonen. Hbo en Wo studenten geven gewoon meer uit en zijn dus een interessantere doelgroep.
"Hbo en Wo studenten geven gewoon meer uit en zijn dus een interessantere doelgroep." Oh, lijkt me dat als je thuis woont je meer te besteden hebt, maar wellicht maak ik een denkfout.
Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?