Waarom krijgen studenten overal korting en mbo'ers alleen korting met het reizen?

Is dat niet een soort van discriminatie om een bepaalde groep voor te trekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarom ? Heel simpel, het is een foutje in de wet. MBO'ers worden onder de term 'deelnemers' geschaard, terwijl hun leeftijdsgenoten aan universiteiten en hogescholen 'studenten' genoemd worden. Maar dat wordt aangepast: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/nieuws/2018/05/31/mbo%E2%80%99ers-heten-voortaan-officieel-student Mbo’ers heten voortaan officieel student Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) gaat wettelijk verankeren dat jongeren in het mbo voortaan aangesproken worden als student. De huidige term deelnemer is niet dekkend voor de positie van mbo-studenten. Van Engelshoven: “Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht.” Het streven is om de wet in het studiejaar 2020-2021 gewijzigd te hebben. Vanaf dat studiejaar worden dan ook in de wet mbo’ers studenten genoemd. Hiermee komt Van Engelshoven tegemoet aan een wens van jongeren in het mbo.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/m...

Korting geven is een vorm van klantenbinding. Elke ondernemer kan zelf bepalen voor welke groep er een korting geldt. Verwacht de ondernemer dat hij met een kortingsactie uiteindelijk meer winst zal maken (meer klanten, meer omzet, en/of studenten die ook na hun studietijd klant zullen blijven zonder de korting), dan is het lucratief om een dergelijke korting te geven. Zou de korting voor 'iedereen' gelden, of voor alle studenten, of voor iedereen jonger dan 30, dan wordt de kortingsprijs al gauw als gewone prijs gezien en is de prikkel om gebruik te maken van die 'exclusieve korting' verdwenen. Het is dus niet altijd zo dat de ondernemer meer winst maakt als hij de kortingsactie laat gelden voor een grotere groep mensen. Ondernemers denken in de eerste plaats aan hun eigen winst, op de korte of langere termijn.

Dat is een vrije keuze van de bedrijfsvoerders, een keuze die hoewel het wellicht op discriminatie lijkt, gemaakt mag worden. Ook nadat de wetswijziging/naamswijziging ingevoerd is straks, zal dat mogen: --- https://nos.nl/op3/artikel/2231314-mbo-ers-willen-officieel-studenten-heten.html Mbo'ers weigeren in een kroeg omdat ze mbo'ers zijn, mag wettelijk gezien: het is niet verboden om onderscheid te maken op basis van opleidingsniveau. Wel zegt het College voor de Rechten van de Mens dat in internationale mensenrechtenverdragen staat dat overheden niet mogen discrimineren op basis van sociale klasse. Bedrijven hoeven zich daar niet aan te houden. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/van-deelnemers-naar-studenten-mbo-ers-vinden-erkenning-in-promotie-tot-student~b42664c3/ Ook kunnen ze vaak geen lid worden van studentenverenigingen of krijgen ze geen studentenkorting in winkels. Aan die ongelijkheid kan wijziging van de wet vooralsnog weinig doen. --- De staat is dus de enige die hier geen onderscheid mag maken, daarom is er dus geen verschil in OV-korting. Bedrijven mogen dat onderscheid maken en zullen straks wellicht minder de neiging hebben dat onderscheid aan te houden, zodra ook mbo'ers ook studenten heten. ---- Je opmerking dat enkel wo/hbo-studenten korting krijgen klopt overigens niet. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194417/Studentenkorting-voor-mbo-ers-Lang-niet-overal Beter af bij meeste bedrijven Bij de meeste bedrijven zijn mbo'ers beter af. Of het nou gaat over het huren van een auto in de stad, een bezoekje aan de bioscoop of een pizza bestellen met studentenkorting: mbo'ers hebben dezelfde rechten als andere studenten. ---- Uiteindelijk beslissen dus de bedrijven en instanties zelf wie ze korting geven. De huidige wet maakt het bedrijven makkelijk(maar niet nodig) mbo'ers uit te sluiten aangezien ze al geen studenten heten, maar als ze straks wel studenten heten blijven bedrijven het recht houden deze specifieke groep studenten geen korting te geven of toegang te verlenen. En bedrijven kunnen en kiezen er dus soms al voor mbo'ers ook korting te geven op de zelfde basis als wo/hbo-studenten.

Het is een vorm van prijsdiscriminatie. Bedrijven hopen, door lagere prijzen voor studenten, een groter deel van de studentenmarkt te bereiken en dus meer winst te draaien. Ik denk dat de reden dat ze zich niet richten op mbo'ers is dat deze vaak nog thuis wonen. Hbo en Wo studenten geven gewoon meer uit en zijn dus een interessantere doelgroep.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100