Wat is de achternaam van de Koninklijke familie van België?

Weet jij het antwoord?

/2500

De eerste koning, Leopold I, heette Van Saksen-Coburg-Gotha. De koninklijke functie, zoals zij in de Grondwet van België beschreven wordt, slechts kan worden uitgeoefend door een afstammeling van hem. Zij zullen dus ook Van Saksen-Coburg-Gotha van de achternaam heten.

Bronnen:
http://www.monarchie.be/nl/geschiedenis

Oorspronkelijk van Saksen-Coburg-Gotha,doch In 1920 besloot koning Albert I de titel hertog van Saksen en de familienaam Saksen-Coburg-Gotha niet meer te gebruiken vanwege de wandaden die Duitse troepen in de Eerste Wereldoorlog in België hadden gepleegd. Het Belgische koninklijk huis heet sindsdien officieel van België.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Saksen-C...

De familienaam Van België en de titel van Prins van België werden reeds ingevoerd bij Koninklijk Besluit van 14 maart 1891. De familienaam Van België is vanaf 14 maart 1891 van toepassing op alle directe nakomelingen van de regerende vorst in de mannelijke lijn, en op de echtgenotes van Prinsen van België. Deze dragers van deze titels zijn ofwel bloedverwanten aan de Belgische Koning, of worden bekrachtigd door een KB, hierdoor verschilt deze titel van de dynastieke titel. De familienaam “Van België” komt na hun eerste en vóór de vermelding van de oorspronkelijke titel en dynastieke titel. Leopold II heette vanaf 1891 dus officieel Leopold II van België, Koning der Belgen, prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg en Gotha . Koning Albert I van België, Koning der Belgen, prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, besloot in 1920 na de Eerste Wereldoorlog alle verwijzingen naar de Duitse oorsprong van de koninklijke familie te verwijderen. Zo werd de naam officieel alleen “Van België” en werden de dynastieke titels hertog van Saksen en prins van Saksen-Coburg en Gotha geschrapt. Ook het wapen van Saksen werd uit het Belgische koningswapen verwijderd. Reden hiervoor waren de in België gepleegde wandaden door de Duitse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het besluit werd door Koning Albert I discreet op persoonlijke titel genomen en niet in de vorm van een Koninklijk Besluit afgekondigd. Door dit discrete besluit bestaat nog steeds wereldwijd het misverstand als zou het Belgisch vorstenhuis nog altijd de naam Van België samen met de dynastieke titels Van Saksen en Van Saksen-Coburg en Gotha dragen. De familienaam Van België heeft een officiële variant in elk van de drie landstalen. In het Frans is dit: De Belgique, en in het Duits: Von Belgien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100