Hoe is (het nieuwe deel van) Frankfurt ontstaan?

Ik was in Frankfurt. Daar viel me op dat de oude delen (Hauptbahnhof, Römerberg en omstreken) direct naast het nieuwe deel ("Mainhattan" met moderne hoogbouw) liggen.

Hoe is dit zo ontstaan?

Is het nieuwe deel naast het oude deel gebouwd? Of stonden op de plek waar nu het nieuwe deel staat eerst ook oude gebouwen, maar zijn die platgebombardeerd aan het einde van de oorlog? Of is er iets anders gebeurd dat dit verklaart?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dit heeft te maken met de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog waardoor er ruimte was voor dit soort gebouwen. Eigenlijk net als bij Rotterdam. Vanaf de jaren 60 is er al hoogbouw in Mainhattan. In de jaren 70 kwamen er 9 gebouwen over de 110 meter bij en tussen 1984 en 1993 was er weer een bouwgolf van wolkenkrabbers.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tall...

Frankfurt is tussen 1942 en 1945 ontzettend gebombardeerd. In die tijd is bijna de hele middeleeuwse binnenstad vernietigd. Net als bijv. Rotterdam, werd de hele stad weer opgebouwd met moderne gebouwen en daarom staan er zoveel wolkenkrabbers. In de jaren 80 werden weer een aantal oude gebouwen herbouwd. Duitsers hechten toch aan hun cutuur en zijn bijv. nog steeds trots op hun bekende 'vakwerkhuizen'. Kom je bijv. op de Römerberg, lijken de huizen daar erg oud, omdat ze in de oude stijl zijn herbouwd, maar zijn daadwerkelijk dus nieuwbouw uit de jaren 80. De gemeente herbouwt ook nu, nog steeds verdwenen middeleeuwse gebouwen. Zo is ook bijv. in de wijk Bornheim een historische tramremise, die in 2003 voorgoed werd gesloten, niet gesloopt maar door een zeer kostbare ombouwoperatie werd dit een versmarkt. De oude vormen bleven intact en het uiterlijk werd met zorg gerestaureerd. Pal naast dit monumentale pand, liet de gemeente echter ook op 10.000 vierkante meter zo'n 140 koopwoningen herrijzen, met eronder een enorme ondergrondse parkeergarage. Frankfurt am Main is het financiële centrum geworden van Duitsland en de Europese Unie. De Deutsche Bank en Comerzbank hebben hier hun hoofdkwartier, evenals de centrale bank van Duitsland, de Deutsche Bundesbank. De stad had dus de financiële middelen om hun ambities waar te maken om een wereldstad te worden. Inmiddels kan je ze wel tot metropool rekenen.... Frankfurt is een van de weinige Europese steden die worden gedomineerd door hoge wolkenkrabbers. Daarom wordt de stad ook 'Mainhattan' genoemd of ook wel 'Bankfurt' vanwege de vele banken. Door de centrale ligging, het internationale vliegveld, het snelwegenknooppunt Frankfurter Kreuz en het treinstation is de stad een belangrijk verkeersknooppunt binnen Duitsland en Europa.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100