Wordt gedoneerd bloed verkocht?

Vandaag heb ik van iemand het verhaal te horen gekregen dat het bloed dat gedoneerd wordt, wordt verkocht aan patiënten voor belachelijk hoge prijzen en hier miljoenen euro's aan worden verdient. Dat klinkt natuurlijk onrechtvaardig aangezien het bloed gratis wordt weggegeven met een goede bedoeling een patiënt te helpen.

Degene die mij het verhaal vertelde kon zelf ook niet meer vertellen dan dat "ze het verkopen" en "ze er miljoenen euro's aan verdienen". Ik weet zelf niet wie "ze" zijn, maar klopt dit?
Zo ja, aan wat voor prijzen zou je dan denken voor bijvoorbeeld een liter bloed en hoeveel geld hier zou hier jaarlijks dan in omgaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. "Ze" is hier Sanquin een private onderneming. http://financieel.infonu.nl/diversen/93508-winst-maken-op-donorbloed.html Toegevoegd na 2 uur: Voor de duidelijkheid. De "Ja" is het antwoord op de hoofdvraag ("Wordt gedoneerd bloed verkocht?"). Inderdaad wordt het niet direct aan de patiënt verkocht, zoals dat met zoveel kosten in een ziekenhuis niet gebeurt, de patiënt (en de rest van Nederland) betaalt het vooral via de zorgverzekering.

Bronnen:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/05/...

Het bloed dat gedoneerd wordt, wordt niet aan patiënten verkocht. Het zijn de ziekenhuizen die de zakjes bloed inkopen. Dat was € 214 euro voor één zakje bloed (rode bloedcellen) in 2015. Ter vergelijking: Duitse ziekenhuizen betaalden € 85,-- per zakje. In België bepaalt de Federale overheidsdienst volksgezondheid de prijs van bloed. Als patiënt hoeft u voor bloedtransfusies niets te betalen. In Nederland en België wordt bloed namelijk niet aan de patiënten verkocht. Het zijn de ziekenhuizen en zorginstellingen die het donorbloed betalen. Het ziekenhuis factureert het bloed of de bloedproducten op uw naam en stuurt de factuur rechtstreeks aan uw ziektekostenverzekering. De ziektekostenverzekering betaalt 100% aan het ziekenhuis. Dit geldt voor bloedtransfusies in Nederland en in België. Dat een zakje donorbloed in Nederland duurder is dan in bv Duitsland komt door de monopoliepositie van Sanquin, de bloedbank in Nederland In 1998 besloot toenmalig minister van gezondheidszorg Els Borst na schandalen van met HIV-besmet bloed de afname en uitgave van bloedproducten voor te behouden aan één nationale bloedbank, Sanquin. Toentertijd was dit het juiste besluit. Inmiddels is de Nederlandse situatie verouderd, zeker ook nu de overheid streeft naar marktwerking in de zorg. Dat er woekerwinsten werden gemaakt zijn verhalen die in 2009 de ronde deden. Sanquin was een samenwerking aangegaan met een Amerikaanse firma die handelde in de afgeleide producten , er was weinig tot geen transparantie waar de winst naar toe ging en hoeveel er geïnvesteerd werd voor verbeteringen en wetenschappelijk onderzoek. Toegevoegd na 18 minuten: Wat de bloedbank Sanquin er xelf over zegt: https://www.sanquin.nl/over-sanquin/pers/achtergronden/prijs-van-bloed/ Toegevoegd na 17 uur: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanquin

Bronnen:
http://www.inami.fgov.be/nl/themas/kost-te...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/z...
https://www.tias.edu/kennisgebieden/detail...