Klopt het dat handboeien altijd zo strak zitten?

Op foto's zie je, dat handboeien altijd ongelofelijk strak zitten dat het lijkt alsof die dingen echt klem zitten. Klopt dat, of lijkt dat maar zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Handboeien hebben meerdere standen, je kan ze strakker zetten maar niet losser zonder sleutel. En ja als de politie ze om doet zitten ze strak.

De bedoeling is uiteraard dat de persoon zijn handen niet uit de handboeien kan bevrijden. De juiste manier is dat de opening te klein is om de handen door te halen, maar groot genoeg om de bloedsomloop niet te belemmeren en geen verwondingen te veroorzaken. Om de boeien niet te strak te laten zitten, houdt men daarom idealiter een vingerdikte ruimte tussen de boeien en de polsen. Als de boeien snel worden omgedaan worden ze in de haast echter wel eens de strak dichtgedaan; dat is makkelijker dan met een vinger ertussen. Helaas voor de persoon is pijn door te strakke handboeien volgens jurisprudentie niet onrechtmatig; daarvoor moet (afhankelijk van de kans en ernst van mogelijk loskomen) eerst sprake zijn van buitenproportioneel letsel.